Pääsiäiskaupungin 7000 narsissia takatalven pakkastestissä

Suomen pääsiäiskaupungiksi julistautunut Riihimäki on jo koristautunut pääsiäisasuun - mutta miten katujen varsille asetetut tuhannet keltaiset narsissi-istutukset selviävät takatalven kovista lumisateista ja yöpakkasista?

sää
Pääsiäisnarsissi-istutus lumen peitossa
Pääsiäiskaupunki Riihimäki on koristautunut tuhanssilla narsisseilla, jotka peittyivät yllättäen paksuun lumivaippaan.Miki Wallenius / Yle

Riihimäen katukuvaan on tehty täksi pääsiäiseksi mittavat, noin 7 000 narsissin istutukset. Ne saivat ylleen 10-15 senttiä lunta takatalven tultua. Kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund suhtautuu kukkien kohtaloon tyynesti.

- Kyllä me uskomme, että jotkut istutukset vielä säilyvät näistä pakkasista. Tietenkin jos pakkasta on reippaasti yli 10 astetta, niin narsisseille voi käydä huonosti.

Lumipeite istutuksien päällä toimii kuitenkin puutarhurin apuna, sanoo Westerlund.

- Tässä vaiheessa se on enemmänkin suojapeite. Mutta jos märkää lunta tulee vielä lisää, niin voi olla, että varret alkavat taittua.

Narsissin kylmänkestokyky on hyvä, mutta niitä kannattaa silti karaista.

- Kaupasta ostettuja kannattaa karaista pitämällä ensin vain muutama tunti nollassa asteessa. Muutamassa päivässä kukka karaistuu, ja viidestä seitsemään pakkasastetta se kyllä kestää.

Silmäniloa kevätkukista ja koristeista

Riihimäen narsissi-istutukset maksavat noin 2 000-3 000 euroa, kertoo kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund, joten korkealta ei pudota, vaikka narsissit menetettäisiinkin.

- Luonto on mitä on, näillä eväillä mennään. Ei tämä ensimmäinen kerta ole. Onhan meillä hienot pääsiäisliput ja höyhenkoristeet kuitenkin, katukuvassa väriä ja silmäniloa riittää. Onneksi ei isoista kustannuksista ole kyse, sanoo Westerlund.

- Ihmiset Riihimäellä laittaa myös paljon narsisseja ulos pihoilleen, ja monesti nostavat ne sisälle yöksi, eli kyllä narsisseja näkyy katukuvassa, vaikka ei kaupungin istutukset ihan parhaassa kunnossa olisikaan.

Jos eivät kukat pääsiäistä kestä, niin uusia ei istuteta. Sen sijaan jäädään odottamaan maahan istutettujen narsissien ja tulppaanien nousemista auringonkukkapellosta.

Lähteet: Yle Häme / Nina Keski-Korpela