1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Professori: Googlen Haminan-konesalin lämpö valuu mereen

Professori Jukka Mannerin mukaan palvelinkeskusten tuottaman lämmön hyötykäyttöä tehdään Suomessa vasta vain vähän. Monessa tapauksessa lämmön talteenottoon investoiminen nähdään rakennusvaiheessa vain menoeränä, vaikka se voisi maksaa itsensä takaisin lyhyelläkin aikavälillä.

tiede
jäähdytys, tietokonejätti, jäähdytysputkisto
Google esitteli Haminan palvelinkeskuksessa käytettävää jäähdytysjärjestelmää vuonna 2011.YLE / Antti Kolppo

Aalto-yliopiston tietoverkkoteknologian professori Jukka Manner sanoo, että palvelinkeskuksen kuluttama sähkö muuttuu lämpöenergiaksi lähes sataprosenttisesti. Manner toteaa, että sähkön kulutusta mitataan suurten palvelinkeskusten tapauksessa mahdollisesti kymmenissä megawateissa.

- Osa megawattiluokan serverihalleista Suomessa on julkisia ja osa vähemmän julkisia. Hallien tarkasta määrästä ei varmaan ole tietoa kenelläkään. On arvioitu, että palvelinkeskukset tuottavat saman verran tai jopa enemmän päästöjä kuin lentoliikenne, Manner sanoo.

Mannerin mukaan ihmiset eivät monesti tiedosta, miten paljon päästöjä nettisurffailu itse asiassa tuottaa. Käyttäjät ajattelevat asiaa vain oman laitteistonsa näkökulmasta.

- Monesti ei nähdä sitä koko it-infraa, joka tarvitaan taustalle.

On ”halvempaa” heittää hukkaenergia menemään

Sähkö on Suomessa kaksi tai kolme kertaa halvempaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Professori Jukka Manner toteaakin, että sähkön alhainen hinta johtaa siihen, että yritykset eivät välttämättä investoi kalliiseen vihreään teknologiaan. Hän arvioi, että asiaan tulee muutos sähkön hinnan noustessa.

- Lämmön hyötykäyttöä ei Suomessa tehdä kuin pienessä mittakaavassa. Tämä vaatii sen, että lähellä on asutusta tai teollisuutta, joka voisi käyttää lämmön hyväkseen. Jos palvelinkeskus sijaitsee kaukana tällaisista hyödyntäjistä, on paljon halvempaa heittää hukkaenergia mereen tai ilmaan, Manner toteaa.

Google käyttää toiminnoissaan esimerkiksi vesivoimalla tuotettua sähköä. Tämä on Mannerin mielestä hyvä asia, mutta hänen mukaansa kysymys on siitä, että yhtiö voisi tehdä vielä enemmän.

- Tässä on valtava energianlähde, jota voitaisiin kehittää, jos halua olisi riittävästi. Monessa tapauksessa energiaa säästävät investoinnit maksavat itsensä takaisin vuodessa tai kahdessa.

Mikäli Google käyttäisi Haminan-palvelinkeskuksessaan koko sen energiakapasiteetin, johon sillä on lupa, syntyvällä lämpöenergialla voitaisiin lämmittää noin 10 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa vuodessa.

Googlen Haminan-palvelinkeskuksen hukkalämmöstä uutisoi ensimmäisenä Tietoviikko.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi