1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Itsenäisen viittomakielisen teatterin vaihtoehdot selvitettiin

Maamme ainoa viittomakielinen ammattilaisteatteri, Teatteri Totti on ottanut askeleen kohti itsenäisyyttä. Selvityksen mukaan itsenäistyminen lisäisi teatterin toiminnassa niin laatua kuin määrääkin. Ensimmäisenä tehtävänä on ratkaista teatterin rahoitus.

Yle Uutiset viittomakielellä

Teatteri Totin tulevaisuuteen saatiin uusia suuntaviivoja maaliskuun lopussa, kun asiaa pohtineet selvitysmiehet Jukka Hytti ja Esa Kylmälä saivat työnsä valmiiksi. Tavoitteena on Kuurojen Liiton sisällä toimivat teatterin itsenäistyminen. Tämä palvelisi ennen kaikkea katsojia, kun esitysten määrä ja laatu kohenisivat.

- Tää itsenäisyys luo toki myös mahdollisuuksia ottaa yhteyksiä vapaaseen ammattiteatterikenttään, jonka kanssa luodaan suhteita, ja yhteistyöverkostoja, jotka tässä on aivan elintärkeitä tällaiselle teatterille, toteaa Q-teatterin taloudenhoitaja Esa Kylmälä.

Teatteri Totti, aiemmin Kuurojen teatteri, perustettiin vuonna 1987 ja se on maamme ainoa viittomakielinen ammattiteatteri. Toimintaa on haitannut mm. rahoituksen vähyys. Tähän saakka teatteri on toiminut Kuurojen liitolta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamiensa varojen turvin. Itsenäistyminen vaatii kuitenkin uudenlaista ajattelua myös rahoitusta varten. Teatteria varten voitaisiin perustaa esimerkiksi kannatusyhdistys.

- Se toimii niinkuin yhdistyksenä, joka hakee avustuksia ja voi toimintansa rahoittamiseksi saada lahjoituksia ja sitten on nämä pääsylipputulot jne. Että se olisi niinkuin tämmöinen, joka on meille tuttu Q-teatterista ja toimii juuri tällä tavalla, sanoo Kylmälä.

Toisena vaihtoehtona selvitysmiehet pitävät toimista jonkin toisen teatterin osana.

- Kaikki hallinto, tilat, kirjanpito ja taloushallinto - kaikki tällaiset tulee niinkun sieltä toisen teatterin tarjoamana, mutta Teatteri Torri itse suunnitelisi tämän ohjelmistonsa ja tekisi taas yhteistyötä tämän toisen teatterin kanssa, Kylmälä jatkaa.

Selvitysmiesten mukaan viittomakielisellä teatterilla on Suomessa hyvät elinmahdollisuudet.

- Kuten sanottu, niin Suomessa ei ole muuta viittomakielistä ammattiteatteria. Näen, että teatterilla on niin selkeä perustehtävä ja missio, että edellytykset ovat hyvät. Vertailukohtia ovat Tyst Teatern Ruotsissa ja Norjasaa Manu Teater - erittäin arvostettuja teattereita omalla ammattiteatterikentällään, ja samaan pystyy Totti Suomessa ja kansainvälisesti, sanoo selvitysmiehistä toinen, ohjaaja ja tuottaja Jukka Hytti.

Lähteet: YLE Uutiset / Ilkka Kilpeläinen

Lue seuraavaksi