Lapin Martat tekivät marja- ja sienioppaan

Lapin Martat ovat tehneet Maija Pyhäjärven johdolla kaksi luonto-opasta. Pääsiäsiviikolla julkaistaan Maukkaat marjat ja yrtit puhtaasta luonnosta -opas sekä Sienimetsään! -opas. Ne on tarkoitettu vasta- alkajille ja maahanmuuttajille. Kirjoissa esitellään 13 ruokasientä, 9 luonnonmarjaa ja 8 villivihannesta. Lisäksi oppaissa on runsaasti reseptejä.

marttatoiminta
Yle / Juha Mäntykenttä

Suomen luonto tarjoaa monenlaista syötävää. Metsissä on marjoja, sieniä, villivihanneksia ja yrttejä. Luonnonantimet täydentävät ja monipuolistavat Lapin Marttojen mukaan jokapäiväistä ruokavaliotamme. Luonto kutsuu keräämään, nauttimaan ja virkitsymään.

- Tarkoituksemme oli tehdä näistä oppaista sellaisia, että vasta- alkajat ja myös maahanmuuttajat voivat käyttääniitä helpost. Erityisesti kieliasuun on kiinnitetty huomiota, niin että vähemmän perehtynytkin ymmärtää kirjasten neuvot ja tunnistaa keräämänsä luonnon antimet, sanoo Maija Pyhäjärvi Lapin Martoista.

Uusien kirjojen lisäksi sieniopas julkaistiin DVD- versiona.

Maija Pyhäjärven lisäksi oppaiden tekemiseen ovat osallituneet thaimaalainen Anna Laukkanen, inkeriläinen Aili Kucapi, venäläiset Anzelika Huhtala ja Olesya Lygo. Paikallista väriä edustivat MoniNetin Alli Kuure- Väisänen ja Seija Matero. Kirjahankkeen on rahoittanut Eduard Polo´nin säätiö.

Lähteet: YLE Lappi / Jarmo Siivikko