Narsissi kestää kovaa pakkasta

Kevät tulee usein keikkuen, eivätkä kovatkaan pakkasyöt ole harvinaisia huhtikuussa. Kotipuutarhuria harmittaa melkoisesti, jos halla puraisee vaivalla hankittuja kukkia.

narsissit
Kukkia ruukussa.
Keltaista hehkuvat narsissit ovat pääsiäisen ajan suosikkikukkia.YLE / Minna Rosvall

Narsissin kukinnot roikkuvat kukkapurkissa alistuneen näköisinä monen sentin lumimassan alla. Kylmän kevätkelin on luvattu jatkuvan jopa pääsiäisen yli.

- Kukilla ei ole varsinaista hätää. Narsissi kestää jopa 10 astetta pakkasta. Lumi puolestaan ei haittaa narsissin kukkaa, vaan itseasissa se suojaa kukintoja pakkasta vastaan, kertoo myyjä Anne Pekkinen Sauvon Puutarhatuotteesta.

Tanakat taimet ovat hyviä

Ostoskoriin kannattaa keväällä valita mahdollisimman matalia ja tanakoita taimia, joiden kukinnot ovat jo auki.

- Narsissin nuput eivät kestä pakkasta niin hyvin kuin avonaiset kukat. Nuput eivät myöskään avaudu matalissa lämpötiloissa, neuvoo Pekkinen

- Liian pitkät narsissit eivät tahdo nousta enää, jos ne ovat päässeet nuukahtamaan pakkasessa. Tanakat taimet puolestaan nousevat hyvin, tietää Anne Pekkinen.

Myös tulppaanien voimakkaan vihreät alut puskevat lumipälvien läpi varhain keväällä.

- Tulppaanien alkujen on vielä vähemmän hätä pakkasella kuin ruukkunarsissien. Tulppaanit ovat kasvaneet pikkuhiljaa viileässä ilmassa, joten ne jäävät odottelemaan lämpimämpiä kelejä rauhassa, rauhoittelee Pekkinen.

Narsissit venähtävät sisätiloissa

Jos säilyttää kukkia sisätiloissa pakkasöisin, ne kannaattaa kiikuttaa päiväksi ulos.

- En itse toisi narsisseja sisätiloihin, sillä kukat venähtävät lämpimässä nopeasti, eivätkä näytä enää niin kauniilta. Mikään ei kuitenkaan estä kiepsauttamasta vaikkapa harsoa kukkien päälle, jos epäilee pakkasen puraisevan. Harsosta ei ainakaan ole haittaa, miettii Pekkinen.

Kylmää kestävien narsissien lisäksi toreilla on parhaillaan myös myytävänä erikoisuuksia, kuten keltaisia hyasinttejä ja perunanarsisseja.

- Suomessa sipulikukat ovat ainoita kukkia, jotka voi laittaa ulos näin aikaisin keväällä. Téte a Téte -narsissit ovat kuitenkin kaikkein suosituimpia, kertoo Anne Pekkinen.

Lähteet: Yle Turku