Ideat ovat katoava luonnonvara?

Ajatuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä maapallolla, mutta pystyykö kukaan enää keksimään mitään uutta ja omaperäistä? Kopioinnista syytetään kaikkia Putous-hahmoista muusikoihin. Henna Akkala pohtii suunvuorossaan, onko kaikki ideat jo keksitty.

Suunvuorot
Henna Akkala.
Henna Akkala miettii, vieläkö keksimättömiä ideoita on jäljellä.Yle

Kun aloin pohtia, mistä kirjoittaisin suunvuoron, edessä oli ongelma: kaikesta on jo kirjoitettu. Ideoita oli paperilla tusina, mutta mistään ei oikein ollut uutta sanottavaa.

Suvaitsevaisuus on presidentinvaalien jälkeen yhtä kiinnostava ja tuore puheenaihe kuin pyörän keksiminen. Ja kukapa ei olisi jo kuullut kaikkea mahdollista terveyskeskuksien ärsyttävyydestä? Kaikki tietävät, miltä tuntuu, kun bussissa kanssamatkustaja kälkättää puhelimeen koko matkan ja kuinka työpaikat vähenevät jatkuvasti.

Omaperäisen aiheen keksiminen ei ole pelkästään kolumnin kirjoittajan ongelma. Muusikkoja syytetään kopioinnista, jos melodia muistuttaa toisen kappaleen sävelmää - samoin kirjailijaa torutaan, jos tarinan juoni on samantapainen kuin toisessa teoksessa, oli kyseessä kuinka fantasiamaailmaan sijoittuva opus tahansa.

Nykyään on kuitenkin tehty niin monta laulua ja kirjaa, että yhtäläisyyksiä löytyy väkisinkin jostain. Elokuvienkin juoni on arvattavissa etukäteen. Myös huippumuoti on muunnelma vuosikymmenten takaisista trendeistä.

Kuinka siis pitää ihmiset varpaillaan, odottamassa jotakin uutta?

Teknologia on onnistunut tässä varmaan parhaiten. Ajatellaan vaikka tietokoneita. Aluksi tietokoneet olivat koko huoneen täyttäviä masiinoita, jotka oli tarkoitettu sotilaskäyttöön. Kuka olisi silloin uskonut, että tulevaisuudessa samainen laite on ohentunut tablet-tietokoneeksi, jonka tarkoitus on ihmisten viihdyttäminen.

Teknologia uudistuu niin nopeasti, että ärsyttää. Uusia laitteita joutuu ostamaan jatkuvasti, kun vanhojen valmistaminen lopetetaan. Videokasetit ovat pian roskiskamaa, kun vanhat nauhurit hajoavat eikä uusia valmisteta. DVD:tä odottaa todennäköisesti sama kohtalo, kun Blue-Rayt yleistyvät.

Puhelimet, tietokoneet, televisiot ja muut laitteet ovat kehittyneet lyhyen elämäni aikana niin paljon, etten tiedä, pitäisikö odottaa kehityksen pysähtymistä vai yhä uusia keksintöjä.

Ja pystyykö alati uudistuva teknologia tuomaan jotakin uutta meille ihmisille, jotka kaipaamme tuoretta näkökulmaa luovuudellemme?

Lähteet: Yle Lahti / Henna Akkala