1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Kofeiini ei lisää työtehoa

Kaksi eri amerikkalaistutkimusta valottaa kofeiinin vaikutusta työskentelyyn. Ensimmäisen mukaan iso kuppi kahvia auttoi koehenkilöitä löytämään muita paremmin kirjoitusvirheitä. Toisen tutkimuksen mukaan kofeiini kuitenkin laiskistaa ahkeriakin työntekijöitä.

Tiedelehdessä Journal of Experimental Psychology julkaistu tutkimus käytti vertaisryhmiä, joissa osa koehenkilöistä ei nauttinut ollenkaan kofeiinia ja osa otti sitä eri määriä.

Ero lyöntivirheiden tai väärien aikamuotojen havaitsemisessa näkyi jo niiden välillä, jotka eivät olleet saaneet kofeiinia ja jotka olivat saaneet sitä 200 milligrammaa. Parhaiten virheitä löysivät ne, jotka olivat nauttineet kofeiinia 400 milligrammaa. Määrä vastaa viittä desiä kahvia.

Kanadalaistutkijat puolestaan osoittavat Neuropsychopharmacology-lehdessä, ettei saavutetulla tarkkaavaisuudella välttämättä olekaan niin väliä. Kofeiini saattaa nimittäin laiskistaa.

Rottakokeessa koe-eläimet jaettiin kahteen ryhmään, jossa toiset luettiin ahkeroijiksi ja toiset laiskureiksi. Jako tehtiin sen perusteella, miten kovaa työtä rotat tekivät varsinaista kofeiinikoetta edeltäneessä palkitsemistehtävässä.

Kun rotille annettiin kofeiinia, ahkeroijat laiskistuivat. Laiskureihin kofeiinilla ei ollut mitään vaikutusta. Kun rotille annettin amfetamiinia, ahkeroijat laiskistuivat, mutta laiskurit alkoivat ahkeroida. Rottakokeiden tulos voi päteä ihmisiin.

Tutkijoiden mukaan kokeen tärkein opetus on, että jotkut ovat valmiita tekemään jonkin asian eteen enemmän kuin toiset. Yksi keino ei välttämättä sovi kaikille.

Tutkimuksista kerrottiin muun muassa Wall Street Journalin ja CBC:n verkkosivuilla.