1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joensuu

Kamppailu hotelli-ravintola Wanhasta Jokelasta saa uusia käänteitä

Vääntö perinteikkäästä hotelli- ja ravintolarakennuksesta jatkuu kovana Joensuussa. Kaupunginhallitus on ottanut alustavan myönteisen kannan Wanhan Jokelan kiinteistön suojelemiseksi. Kiinteistön omistava Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö haluaa kuitenkin edelleen purkaa rakennuksen ja on irtisanonut ravintolayrittäjän vuokrasopimuksen.

Kuva: Yle / Ari Haimakainen

1930-luvulta peräisin oleva hotelli- ja ravintolakiinteistö saattaa sittenkin päätyä suojeltavaksi Joensuussa. Tätä mieltä ainakin on nyt kaupunginhallitus, joka säilyttäisi Wanhan Jokelan osana kaupunkikuvaa. Esimerkiksi demarinuorissa kaupunginhallituksen kanta otettiin ilolla vastaan.

- Miun mielestä se on erittäin hyvä päätös Jokelan suhteen. Wanhalla Jokelalla on kuitenkin historia Joensuussa ja se on merkittävä kulttuurihistoriallisesti, sanoo järjestösihteeri Ilari Nevalainen Joensuun Demarinuorista.

Kiinteistön suojelun kannalla ovat myös muun muassa Museovirasto ja ELY-keskus. Ravintolayrittäjä ei kuitenkaan mahdollisesta suojelusta saa rauhaisaa mieltä, sillä kiinteistön omistava Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö on jo irtisanonut vuokrasopimuksen. Matkalaukku on jo henkisesti pakattu.

- Ravintolaa varmaan pidetään jossakin päin Suomea: voi olla että Joensuussakin, sanoo yrittäjä-vuokralainen Anita Latola lakonisesti.

"Suojelu voi tulla joensuulaisille kalliiksi"

Kiinteistön omistavan Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön laskelmien mukaan Jokelan kunnostus maksaisi kolme miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen pelkää, että rakennuksen suojelu voisi lopulta tulla joensuulaisille veronmaksajillekin kalliiksi.

- Jos jossain selvityksissä tai juridiikassa todetaan, että tämä on kiinteistönomistajalle kohtuutonta, niin siitä voi seurata korvausvaateita kaupungille, sanoo Karjalainen.

Kaupunginjohtaja toivoisi Jokela-soppaan kompromissia ja heittää ilmoille ajatuksen:

- Ihan kaikkea ei välttämättä edes suojeltaisi, vaan ravintolapuoli pelkästään suojeltaisiin. Sitten jätettäisiin (entinen) elokuvateatteripuoli suojelematta ja ikäänkuin sitä lisärakennusoikeutta voisi sitten hyödyntää, mitä tontilla on käyttämättä. Mutta nämä nyt ovat sellaisia virkamiehen puheita, joilla ei ole todellisuuspohjaa osapuolten välillä, pyörittelee Kari Karjalainen.