1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Brittikeräilijän onnenpotku: Warholin teos pilkkahintaan kirpputorilta

Englantilainen taiteenkeräilijä teki todellisen unelmalöydön ostettuaan kirpputorilta muutamia maalauksia pienellä summalla. Andy Fields -niminen brittikeräilijä sanoo maksaneensa viidestä maalauksesta yhteensä viisi dollaria. Niiden joukosta löytyi myöhemmin piirustus, jonka uskotaan olevan mahdollisesti poptaiteilija Andy Warholin varhainen työ.

Mies esittelee Andy Warholin tekemää teosta.
Englantilainen Andy Fields teki kirpputorilla sattumalta todellisen löydön. Hän osti viidellä dollarilla yhteensä viisi maalausta. Niiden joukossa oli piirustus, jonka arvellaan olevan Andy Warholin varhainen teos. (Kuva: Reuters)

Fields pyysi taideasiantuntijalta arviota piirustuksen aitoudesta ja arvosta. Vastaus oli, että Warholin piirustuksesta voisi saada huutokaupassa jopa 2,1 miljoonaa dollaria. Fieds ei omien sanojensa mukaan ole kuitenkaan halukas myymään teosta.

Piirustus esittää 1930-luvulla vaikuttanutta laulaja-näyttelijä Rudy Valleeta. Warholin uskotaan tehneen piirustuksen vain 10-11-vuotiaana, kun hän oli sairauden takia vuoteenomana.

Piirustuksen aitoudesta on kuitenkin esitetty epäilyjä. Signeerauksessa lukee "Andy Warhol", vaikka taiteilija otti tuon nimen käyttöön vasta 1940-luvun lopulla. Piirustuksen ostanut keräilijä uskoo Warholin signeeranneen sen jälkikäteen.