Korruptio syö yhä Kreikan kassaa - ääriesimerkkinä "sokeain saari"

Korruptio haukkasi Kreikan valtion varoista viime vuonna arviolta puoli miljardia euroa. Räikeimpänä esimerkkinä väärinkäytöksistä esiin on noussut Zakinthosin saari, jolla sadat asukkaat ovat nostaneet sokeain etuuksia taksikuskista ja linnustajasta lähtien.

Ulkomaat

Korruptiota tarkkaileva järjestö Transparency International kertoo, että lahjonta on vähentynyt Kreikassa, mutta pienimuotoinen korruptio syö edelleen satojamiljoonia euroja valtion kassasta. Kaikkein korruptoituneimpia ovat järjestön mukaan sairaalat, verotoimistot ja rakennuslupavirastot.

Kreikkalaisten suurimmaksi päivittelyn aiheeksi ovat nousseet Zakinthosin saarella maksetut sokeain etuudet. Sanomalehti Wall Street Journalin mukaan myönnettyjen tukien perusteella saarella olisi jopa yhdeksän kertaa enemmän näkövammaisia kuin EU:ssa keskimäärin.

Terveysministeriön selvityksen mukaan lääkärit ovat pientä korvausta vastaan antaneet vääriä diagnooseja. Syntipukiksi kuitenkin nostettiin alueellinen johtaja Dionysios Gasparos, joka allekirjoitti jokaisen etuuspäätöksen.

- Joissakin tapauksissa ihmisillä ei ole ollut yhtäkään auttavaa kättä, ei leipää syödäkseen. Ehkä käytimme kaikkea armeliaisuuttamme, Gasparos myönsi haastattelussa - ennen kuin joutui eroamaan maaliskuun lopussa.

Wall Street Journalin nimettömänä haastattelema zakinthoslaisnainen paljastaa, että hänelle on maksettu sokeain tukea yli 700 euroa joka toinen kuukausi. Hän ei vastannut, kuinka oli saanut tukipäätöksen.

Transparency Internationalin laajassa korruptiokyselyssä selvisi, että lahjuksena maksetut summat ovat sentään pienentyneet vuodesta 2010. Kumpanakin vuonna noin seitsemän prosenttia vastaajista kertoi lahjontatapauksista vuoden aikana.

Terveydenhoidossa "kiitollisuuden osoituksilla" on Kreikassa pitkät perinteet, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg. Tuolloin maanviljelijät toivat hoidosta vastalahjaksi juustoa ja kanoja suhteita lähentääkseen.

Lähteet: Yle Uutiset, AP