Hyppää sisältöön

Poliittisten nuorisojärjestöjen avustukset suututtavat

Poliittisten nuorisojärjestöjen veikkausvoittovaroista saamia avustuksia arvostellaan perussuomalaisissa, vihreissä ja kristillisdemokraateissa. Keskustanuorten vuonna 2012 saama avustus on peräti 45 kertaa perussuomalaisten nuorten saaman avustuksen suuruinen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poliittisia nuorisojärjestöjä tuetaan samasta veikkausvoittovarojen potista, josta tuetaan myös ei-poliittisia nuorisojärjestöjä. Niitä ei siis tueta poliittisina järjestöinä, vaan nuorisojärjestöinä.

Avustusten jako herättää vastalauseita joka kevät, niin nytkin. Erityisen tuohtuneita ovat perussuomalaiset, joiden nuorisojärjestö sai 15 000 euron avustuksen. Se on samansuuruinen kuin vuosi sitten. Välissä on kuitenkin käyty eduskuntavaalit, joissa perussuomalaiset nousi suurten puolueiden joukkoon ja ohitti keskustan.

- Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, että tässä tehdään huutava vääryys. Ei tietenkään keskustanuorten toiminta ole 45 kertaa vaikuttavampaa kuin perussuomalaisten nuorten toiminta, arvostelee perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Keskustanuoret sai suurimman avustussumman, 670 000 euroa. Myös kokoomusnuoret ja demarinuoret saivat lähes yhtä paljon. Useimmilla puolueilla on myös erillinen opiskelijajärjestö, joita avustetaan erikseen.

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen muistuttaa, että kaikkien nuorisojärjestöjen avustussummat perustuvat nuorisolain mukaisesti toiminnan arviointiin.

- Meillä oli viime kunnallisvaaleissa 1250 kunnallisvaaliehdokasta, meillä on satoja nuoria mukana meidän alueellisissa ja valtakunnallisissa koulutuksissa. Meillä on toimintaa ylivoimaisesti kaikista eniten. Ja se on suuntautunut nimenomaan siihen, että kannustetaan nuoria aktiivisuuteen, Kurvinen sanoo.

"Kansanedustajapaikkojen mukaan"

Perussuomalaisten Simon Elon mielestä tuet pitäisi jakaa veikkausvoittovarojen sijaan puoluetuesta, kansanedustajien määrän mukaan.

- Mutta kyllä me esitämme myös selvää leikkausta näihin tukiin. Ei ole mitään perusteita sille, että poliittinen nuorisojärjestö saa 700 000 euroa tukea, Elo sanoo.

Keskustanuorten Kurvinen sanoo, että järjestelmässä on korjaamisen varaa, mutta hän ei hyväksy avustusten jakamista kansanedustajapaikkojen mukaan. Se tekisi poliittisista nuorisojärjestöistä vaaliorganisaatioita, hän sanoo.

- Me olemme myös sivistysjärjestö, emme pelkkä poliittinen järjestö. Tässä on varmaan meillä ja PS-nuorilla iso näkökulmaero, Kurvinen sanoo.

- Kyllä nämä kaikki ovat oikeasti poliittisten puolueiden poliittisia nuorisojärjestöjä, jotka yrittävät ajaa puolueensa poliittista ideologiaa. Niin sen pitääkin mennä, vastaa Elo.

Avustusten jakoa ovat kritisoineet myös kristillisdemokraatit (47 000 euroa) ja vihreät (83 000 euroa). Vihreiden nuorten puheenjohtaja Aleksi Laine sanoo, että vuosikymmeniä vanha avustusjärjestelmä säilyttää itse itsensä.

- Rahaa jaetaan toimintaan, ja sitten toimintaa tehdään sillä rahalla. Sen jälkeen toiminnan laajuudella perustellaan, miksi rahaa pitää saada jatkossakin paljon, Laine kuvailee.

Laine valittelee, että avustuskriteerit eivät ole julkisia, eivätkä avustusten jakajat kerro, miten lisärahaa voi saada.

- Olemme kymmenessä vuodessa nostaneet avustuksemme tähän 83 000 euroon. Samassa ajassa esimerkiksi kokoomusnuorten avustus on noussut 260 000 euroa, Laine sanoo.

"Isoja tiputuksia ei voi tehdä"

Avustuksista päättää kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.). Esityksen tekee poliittisesti nimitetty toimikunta, jossa istuvat hallituspuolueiden edustajat. Puheenjohtaja Tuomas Nurmela on entinen kokoomusnuorten puheenjohtaja.

- Arviointi tehdään kokonaistarkasteluna. Itse asiassa lainsäädännön mukaan nuorisojärjestöjen avustuksissa ei voi ottaa huomioon niin sanottuja parlamentaarisia perusteita, Nurmela sanoo.

Toimikunta vaihtuu hallituksen mukana, joten Nurmelan kipparoima joukko jakoi avustukset nyt ensimmäistä kertaa. Vaikka väki vaihtui, poliittisten järjestöjen suhteet pysyivät pitkälti ennallaan.

- Hallintolaista tulevalla jatkuvuudella on merkitystä. Mitään kertalaakista tulevia isoja tiputuksia ei millekään järjestölle voi tehdä, Nurmela sanoo.

Uudistuksia ei ole näköpiirissä

Valtioneuvoston asettama työryhmä selvitti viime hallituskaudella, voitaisiinko poliittisten nuorisojärjestöjen tuki muuttaa eduskunnan voimasuhteisiin perustuvaksi. Vastaus oli kieltävä, tiettävästi keskusta vastusti ajatusta. Myöskään nykyhallituksen aikana muutoksia ei Nurmelan mukaan ole näköpiirissä.

Vihreiden Aleksi Laine ehdottaa sekamallia, jossa avustuksen suuruuteen vaikuttaisivat sekä toiminnan laajuus että vaalitulokset. Tämä kelpaisi myös kokoomusnuorille.

- Kyllä kritiikissä on perää. Nykymallissa on tulppia, jotka estävät toiminnan kasvamisen kun rahoitus ei kasva. Mutta jos mentäisiin puhtaasti vaalitulosten mukaan, se aiheuttaisi nuorisojärjestötyöhön kovia suhdanteita, sanoo kokoomusnuorten puheenjohtaja Antti Häkkänen.

- Kaikille oikeudenmukaisen välimuotomallin rakentaminen on tietysti haastavaa, Häkkänen sanoo.

Oma lukunsa avustuskuvioissa ovat puolueiden varhaisnuorisojärjestöt. Esimerkiksi SDP:n Nuorten Kotkain Keskusliitto sai avustusta 642 000 euroa.