Lammasta pataan ympäri vuoden

Lampaanlihan kysyntä on hyvässä nosteessa. Lampureiden mukaan lihan menekistä kertoo se, että tällä hetkellä kotimaista lammasta ei riitä kauppoihin ympärivuotisesti.

Kotimaa
Lammas, lampuri, navetta
Pia Niemeläinen saa elantonsa lampaista.YLE Keski-Suomi / Isto Janhunen

Lampaasta maksetaan reilut kolme euroa kilolta, mutta suoramyynnillä siitä saa paremman hinnan. Laukaassa lammastilaa pitävän lampuri Pia Niemelän mukaan suoraan tilalta myytävä liha viedään käsistä.

- Se on mennyt yllättävän hyvin kaupaksi. Ihmiset haluavat ruokaa läheltä ja lammas on varmaan kokenut uuden nosteen. Sitä ei ajatella, että se on villasukan makuista vaan että siitä voi tehdä ihan gurmet-aterian, Niemelä selvittää.

Suomessa on noin tuhat lammastilaa, joista suuria yli sadan eläimen tiloja on sata. Kysynnän kasvun vuoksi tilojen kokoa pyritään kasvattamaan.

- Meillä on suurin osa Kainuunharmaa-rotua, joka on alkuperäisrotutuen piirissä. Tavoitteena on lisätä niitä eläimiä ja säilyttää niiden geeniperimää.

Lampaankasvatus on hyvässä maineessa luonnonmukaisen hoitotapansa vuoksi. Lampaanliha on ollut pitkään ainoastaan pääsiäisen sesonkituote.

- Ihmiset ostaa sitä ympäri vuoden, että se ei ole pelkästään pääsiäisruoakaa. Sille on tullu semmoinen arvo, että sitä voi käyttää myös muulloin, Niemelä toteaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi