1. yle.fi
  2. Uutiset

Islamistien voitto Timbuktussa uhkaa ikiaikaista kulttuuriperintöä

Legendaarisen Timbuktun kaupungin rikkaat kulttuuriaarteet ovat vaarassa Malin vallankaappauksen jätettyä kaupungin alttiiksi islamisteille. 400-luvulla syntynyt Timbuktu on yksi islaminopin kehdoista, mutta muinaisena kauppakaupunkina se on myös monien kulttuurien kohtauspaikka, jonka arkistot ja arkkitehtuuri ovat ainutlaatuisia.

kulttuuri
Rakennuksia katukyltti talon nurkalla Timbuktussa.
Unesco otti Timbuktun maailmanperintöluetteloonsa vuonna 1988.Ulrike Koltermann / EPA

Islamistit ja tuaregikapinalliset valtasivat Keski-Malissa sijaitsevan Timbuktun viikonloppuna. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan asukkaat on määrätty noudattamaan islamilaisia lakeja.

Afrikan tutkimuskeskus Ifan pelkää, että uudet vallanpitäjät koituvat Timbuktun kulttuuriperinnön kohtaloksi. Ifanin johtajan Hamady Bocoumin mukaan lähes jokainen Timbuktun rakennuksista on kulttuuriperintökohde, sillä kaikkialla - niin yksityiskodeissa kuin kirjastoissa - säilytetään vanhoja asiakirjoja.

Dokumentteja on 700 000, ja vanhimmat ovat 1100-luvulta. Islaminopin lisäksi niissä käsitellään muun muassa astronomiaa, musiikkia, matematiikkaa ja lääketiedettä. Kukoistuksensa huipulla 1500-luvulla Timbuktu oli laajalti kuuluisa "kaiken tiedon tyyssija".

Myös Unesco on huolissaan

Käsikirjoitukset ovat säilyneet vuosisatojen ajan, koska Timbuktu on ollut monien uskontojen solmukohta, missä opit ovat suhtautuneet suvaitsevaisesti muidenkin keräämään tietoon, Bocoum kertoo. Asiakirjat ovat periytyneet sukupolvelta toiselle, ja perheet ovat pitäneet niistä huolta.

Bocoum pelkää, että islamistikapinalliset tekevät dokumenttien tasapuolisesta varjelusta lopun ja tuhoavat tai myyvät käsikirjoitukset, jotka eivät ole heille mieleen.

Myös YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco vetosi tällä viikolla Timbuktun kulttuuriperinnön suojelemisen puolesta. Unesco otti Timbuktun maailmanperintöluetteloonsa vuonna 1988.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi