Keisarin pashaa ja muikkunyyttejä Ilomantsista

Pääsiäinen on juhla, jossa ruokaperinteet pitävät pintansa. Jotain voi silti tuunailla hieman uusiksikin. Jopa perinteinen karjalanpiirakka osaa muuntua Ilomantsissa muikkunyytiksi, ja karitsa saa kaverikseen suppilovahverohilloa.

Kuva: Yle / Siru Päivinen

Ilomantsilaisen Ravintola Parppeinpirtin pääsiäisajan menyytä lukiessa joutuu hieraisemaan silmiään useammankin kerran. Tarjolla on toki paljon perinteisiä herkkuja, mutta niiden lisäksi listalta löytyy muun muassa pinaatti-fetavatruskoita, muikkusia eli piirakankuorinyyttiin piilotettua perunamuusia ja muikkuja sekä lihan ryydittäjänä suppilovahverohilloa.

- Meillä on rikas ruokaperinne, josta riittää ammennettavaa niin arjen kuin juhlankin kattauksiin. Tukevalta perustalta syntyy kätevästi myös uusia tuotteita. Juuri tällaiselta pohjalta kehittelimme muikkuset, joka on itse asiassa muokattu tutusta perunapiirakasta, kertoo Ravintola Parppeinpirtin toimitusjohtaja Hannu Lappalainen.

Pirtin piiroista vastaava Leena Tiittanen otti perunapiirakan käsittelyynsä Lappalaisen toiveiden mukaan. Piirakan kuori taipuikin tällä kertaa nyytiksi, joka kätkee sisäänsä perunamuusipedillä köllötteleviä muikkuja.

Suppilovahverohilloa karitsanpaistin kaveriksi

Äkkiä ajatellen sanat sieni ja hillo eivät kuulu nippuun minkään vertaa. Mutta jos pääsee maistamaan Parppeinvaaralla kehiteltyä suppilovahverohilloa, kohtaa ison yllätyksen. Suu maistaa mukavasti hapanimelää, ja kas vain! Sienet ovat taitajan käsissä kääntyneet herkulliseksi hilloksi.

- Tämän hillon resepti on sisareni Raija Kalliomaan salaisuus. On mukava seurata ihmisten ilmeitä, kun he maistavat sienihilloa ensimmäistä kertaa. Ennakkoluulot ovat monella pinnassa, kun lusikka sukeltaa suuhun. Useimmat ovat kuitenkin ihastuneet pehmeään, herkulliseen makuun, Hannu Lappalainen naurahtaa hyvillään.