Munapula on vuosien hautomisen tulosta

Pääsiäisen alla kauppojen hyllyt on tyhjentänyt ennennäkemätön munapula. Suurin syy tilanteeseen on häkkidirektiivi, jonka voimaan tullessa noin kolmannes suomalaisista kananmunantuottajista lopetti toimintansa. Myös kulutuspiikki ja hamstraajat ovat tehneet tehtävänsä.

munat
Kananmuna kädessä
Yle / Jouki Väinämö

Kiihtelysvaaran Uskalissa kanalaa pyörittävä Mika Vatanen kertoo, että munapulaa on kuitenkin haudottu jo vuosikausien ajan. Kaikki tiet johtavat EU-jäsenyyteen ja vuoteen 1995.

- Sitä lähtien kananmunantuotanto ei ole ollut kovin kannattavaa puuhaa. Se on vinoutunut niin, että vanhat pyörittävät niin pitkään kuin tilat ja laitteet riittävät. Miten paljon niistä luopuu ja lopettaa, oli vaikea kenenkään ennakoida.

Myös Euroopan markkinoilla on ollut merkittävä vaikutus.

- Suomi on ollut perinteisesti 120-prosenttisesti omavarainen kananmunien suhteen. Ylijäämän vienti ei ole ollut yleensä kannattavaa Euroopan markkinoille, Vatanen selittää.

Näistä ja muista pieneimmistä syistä johtuen munantuottajajien investointi- ja jatkohalut ovat olleet pitkään arvoitus.

Vataset ajoissa liikkeellä

Vataset eivät jääneet odottelemaa, mitä tuleman pitää. Tilalla on touhuttu kanojan kanssa vuodesta 1976 lähtien. Pieni häkkikanala vaihtui isompaan lattiakanalaan jo noin 10 vuotta sitten. Päätös oli ratkaiseva ja investointi oli suuri, mutta nyt tulevaisuus näyttää valoisalta.

- Kyllä tässä on saanut touhuta ja työtä on ollut. Ja olemme työllistäneet muitakin. Varauduimme sopivasti etukäteen niin, että päästiin markkinoinnissa ja markkina-alueessa ihan mukavaan kasvuun, Mika Vatanen muistelee.

Tällä hetkellä Vatasilla on kaikkiaan kolme lattiakanalaa, joissa on yhteensä 7 500 kanaa. Kesällä on seuraavan laajennuksen aika, jonka jälkeen kanoja on noin 10 000.

Munarikasta juhannusta!

Mika Vatanen tietää, että munapula korjaantuu nopeasti. Tilanne helpottuu heti pyhien jälkeen ja palautuu normaaliksi viimeistään kesällä.

- Takuuvarmasti kananmunia on koko Suomen tasolla kesä-heinäkuussa, mutta jo pääsiäisen jälkeen tilanne tulee rauhoittumaan. Kanamäärä lisääntyy koko ajan, Vatanen sanoo.

Tällä hetkellä muninnassa on 3,1 miljoonaa kanaa. Syksyllä kanoja ennakoidaan olevan jo noin 3,6 miljoonaa, mikä tarkoittaa jälleen kerran reilua omavaraisuutta.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Jouki Väinämö