yle.fi-etusivu

Tutkija: Toivottavasti susien siirtoistutus jää yhteen kertaan

Erikoistutkija Ilpo Kojola toivoo, että Venäjän Karjalassa tehty susien siirtoistutus jää yhteen kertaan. Alueella toiminut susikasvattamo vapautti sudenpentuja luontoon, joista ainakin kuusi vapautettiin 30 kilometriä Suomen rajalta.

Kotimaa
Tutimusprofessori, petotutkija Ilpo Kojola
Yle

Maaseudun tulevaisuuden mukaan sekä Suomen että Venäjän Karjalan viranomaiset ovat tuominneet susien kasvattamisen. Susikasvattamotoiminta on laitonta.

Susikasvattamo sijaitsee Venäjän Tverissä Moskovan ja Pietarin puolessavälissä. Toiminnalla on pitkä historia ja kasvattamosta on vapautettu viime vuosina ainakin 57 sutta.

Perusteluna toiminnalle on kerrottu, että sen avulla kerätään kokemuspohjaa, jos eteen tulee kriittinen tilanne, jolloin susia pitäisi istuttaa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola sanoo Yle Uutisille, ettei hän ei pidä ajatuksesta.

- Siinä on ollut yksittäisen tutkijan tai susiharrastajan innostuksesta kyse. Mielekkyyttä ja merkitystä en tällä toiminnalla näe. Toivottavasti tämä istutus jää nyt ainutkertaiseksi ja se saataisiin loppumaan, toteaa Kojola.

Siirtoistutettujen susien kohtalosta ei ole tietoa. Ongelmana on erityisesti se, ettei susille ole laitettu seurantalaitteita, eivätkä tutkijat tiedä, mihin suuntaan ne ovat istutuspaikalta lähteneet ja ovatko ne tulleet esimerkiksi Suomen suuntaan.

- Nähdäkseni tässä ei ole mitään voitettavissa ja siinä on aina epäilys, että miten nämä yksilöt käyttäytyvät, jotka ovat pentuna olleet ihmisten kanssa tekemisissä, erikoistutkija Kojola miettii.

Osa vapaaksi päästetyistä susista on ilmeisesti peräisin Jaroslavin eläintarhasta Venäjältä. Se, että siirtoistutetut sudet eivät kuulu Karjalan paikalliseen susikantaan, on tutkijan mukaan epäilyttävää.

Erikoistutkijan mukaan esimerkiksi Lieksassa on tavattu hyvin kesyjä yksilöitä, josta on syntynyt spekulaatioita, että voisivatko ne olla istutettuja pentuja.

-Meillä ei ole geneettisiä näytteitä, josta voisi määrittää, että onko sellaisesta yksilöstä kyse. Se jää sitten arvailun varaan, sanoo Kojola.

Korkeasaaren eläintarhan johtaja Jukka Salo kertoo, että tapaus tuli Korkeasaaren työntekijöille yllätyksenä.

Salo pitää outona tietoja, joiden mukaan osa susista on peräisin eläintarhasta. Hän ei usko, että kyse olisi organisoidusta tai laajasta käytännöstä, vaan pikemminkin yksityisharrastelusta.

Lähteet: Yle Uutiset / Hanna Hanhinen