Silppuri laulaa Leipätehtaallakin

Kehitysvammaisten toimintakeskus Peiponpesä saa jättää teollisuusaluemaisen ympäristön kaupungin ulkopuolelta syksyllä, jolloin muutto Leipätehtaan tiloihin on todellisuutta. Asiakirjojen hävittämisestä vastaava Pekka Kivilinna lähtee mielellään uusiin tiloihin.

Kerhotilat
Pekka Kivilinna pitää huolen siitä, että kaupungin asiakirjat eivät päädy asiattomien käsiin.Yle / Kati Siponmaa

Peiponpesän muutto Kemin Karjalahdelta kaupungin keskustaan mahdollistaa asiakkaiden osallistumisen normaaliin yhteiskunnalliseen toimintaan nykyistä sijaintia paremmin.

- Kyllähän tämä on ollut vähän kaukana kaikesta. Leipätehtaalle muuttamisen jälkeen voidaan suunnitella päivän toimintoja hyvin monella tavalla, sanoo vs. kehitysvammahuollon johtaja Anu Heikkilä.

Vs. vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Rauha Hannun mukaan ensi syksynä tapahtuva muutto Leipätehtaan toimintakeskukseen tuo mukanaan monia muutoksia, joita sosiaali - ja terveyslautakunnan asettaman työryhmä yrittää tehdä asiakkaita ja heidän omaisiaan kuunnellen.

- Järjestämme omaisille asian tiimoilta illan keskustan palvelutalolla tässä kevään aikana, Hannu kertoo.

Muutto tuo muutoksia toimintaan

Tähän saakka erilaisten järjestöjen käytössä olleessa Leipätehtaan toimintakeskuksessa järjestetään kurssimuotoista toimintaa jatkossa vain kehitysvammaisille. Esimerkiksi työväenopiston kehitysvammaisille järjestämät taideryhmät järjestetetään syksystä alkaen Karjalahden sijaan Leipätehtaalla.

Muita tilavaihdoksen mukanaan tuomia muutoksia ovat avotyön siirtyminen Meri-Lapin työhönvalmennussäätiölle ja puutyöverstaan jääminen kokonaan pois Peiponpesän toiminnasta.

- Meillä ei ole enää puutöihin ammattikoulutuksen saaneita nuoria henkilöitä, joten se jää kokonaan pois, mutta vaikka avotyö siirtyy työhönvalmennussäätiölle, niin henkilökunnan määrä pysyy silti samana, kertoo Rauha Hannu.

Keittiöhommissa viihtyvä Elvi Honkuri kertoo jatkossa tiskailevansa mielellään myös Leipätehtaan tiloissa. Muuttoa mukavana asiana pitää myös Pekka Kivilinna.

- Kun asuu kaupungissa itse, niin Leipätehtaalle on paljon lyhempi matka, perustelee Kivilinna.

Lähteet: Yle Perämeri / Kati Siponmaa