Hyppää sisältöön

Ilmarinen uhkaa vetäytyä PKC:stä järjestäytymisrajoitusten takia

Vakuutusyhtiö Ilmarinen uhkaa vetää pois sijoituksensa kempeleläisestä pörssiyhtiö PKC:stä. Ilmarisen varoitus liittyy PKC:n Meksikon-tuotantolaitoksissa havaittuihin ay-toiminnan rajoituksiin.

Toimihenkilöjärjestö STTK kertoo, että Ilmarinen on puuttunut asiaan heti kun se sai tietää siitä viime viikon keskiviikkona. Ilmarinen on PKC:n suurin omistaja.

STTK:n mukaan Ilmarinen seuraa sijoitustoimintansa vastuullisuutta ja on nyt vaatimassa PKC:ltä selvitystä asiasta. Jos yhtiön todetaan toimineen esimerkiksi kansainvälisten ILO-sopimusten vastaisesti, toimintaa on korjattava. Viime kädessä Ilmarinen voi vetää sijoituksensa yhtiöstä pois.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kerrottiin kempeleläisen teknologiayrityksen PKC:n meksikolaisten työntekijöiden järjestäytymisongelmista. PKC on tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM -ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estetään PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.

Metallityöväki paheksuu käytäntöä

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan suojelusopimuksessa yritys maksaa suojeluliitolle "jäsenmaksua" pari prosenttia työntekijöiden palkoista. Sen jälkeen muut ammattiliitot eivät voi käytännössä tulla tehtaalle. Menettely voi olla Meksikon lakien mukaista, mutta suomalaiset yritykset eivät saisi pilata mainettaan tekemällä tällaisia sopimuksia, sanoo Aalto.

Keskiviikkona iltapäivällä PKC:n toimitusjohtajan toimesta yrityksen hallitukseen siirtynyt Harri Suutari kertoi MTV3:lle olevansa rajoituksista tietoinen, ja pitää rajoituksia Meksikon lainsäädännön mukaisina. Teollisuusliitot pitävät järjestelyä lähes rikollisena. Vaikka se ei riko Meksikon lainsäädäntöä, toimenpiteet ovat niiden mukaan verrattavissa suojelurahan maksamiseen mafialle.

PKC:n suurimpien omistajien joukossa on myös muita eläkeyhtiöitä. Ammattiliitot toivovat, että ne ottavat asian esille keskiviikkona iltapäivällä Helsingissä alkavassa PKC:n yhtiökokouksessa.

Ilmarinen perää lisäselvityksiä

Ilmarinen on lähettänyt PKC Oyj:lle kirjallisia kysymyksiä MTV:n ohjelman esiin nostamista asioista.

Vastuullisen sijoittamisen päällikkö Anna Hyrske vahvistaa, että viime kädessä Ilmariselle jää vaihtoehdoksi vain irtautuminen yhtiön omistuksista, mutta sitä ennen pyritään vaikuttamaan asiantilojen parantamiseksi.

- Olemme toistaiseksi vain MTV:n ohjelmassa esitettyjen tietojen varassa ja haluamme kuulla yhtiön vastauksen. Tietojen mukaan on toimittu kansainvälisten sopimusten vastaisesti.

- Jos jokin yhtiö ei tule samoille linjoille, Ilmarisen vastuullisen omistajapolitiikan mukaisesti viimeinen vaihtoehto on irtautua yhtiöstä, toteaa Anne Hyrske.

.
.