Pääsiäislammas vaatii tuhdin kumppanin

Uuden-Seelannin ja Suomen sanasodan myötä tänä pääsiäisenä suomalaisille maistuu kotimainen lammas. Lampaan kumppaniksi suositaan täyteläistä punaviiniä, mutta myös olut ja valkoviini sopivat pääsiäispöytään.

lampaanliha
Punaviinipulloja Alkossa
Yle

Lihakaupan altaalla käy pari päivää ennen pääsiäistä vilinä. Tänä pääsiäisenä asiakkaille kelpaavat etenkin valmiiksi paistetut ja yrttimaustetut karitsan paistit. Myös lihan kotimaisuus on etenkin nyt kovassa huudossa Suomen ja Uuden-Seelannin välisen, jo humoristiset mittasuhteet saaneen kiistelyn johdosta.

- Kyllä tässä on käynyt joitakin asiakkaita, jotka eivät osta uusiseelantilaista lammasta mistään hinnasta, oululaisen Makkarakaupan kauppias Kari Lappalainen naurahtaa.

ProAgria varoitteli maanantaina, että lampaanlihasta saattaa tulla tänä pääsiäisenä niukkuutta, koska lampaanlihan päätuotantoalueella Uudessa Seelannissa tuotanto on laskussa. Kotimaista lampaanlihaa on kuitenkin lihakauppiaan mukaan hyvin tarjolla.

- Olemme saaneet lähiseudun tuottajilta sen määrän, mitä olemme halunneet, Lappalainen sanoo.

Ruokajuoma saa olla maultaan tuhtia

Pääsiäinen näkyy Alkossa selvänä piikkinä etenkin punaviinien myyntimäärissä. Klassikot, kuten espanjalainen Rioja ja ranskalainen Bordeaux pitävät pintansa vuodesta toiseen. Entistä useammin asiakkaiden valintaan vaikuttaa valmistusmaa, sillä ostosvalinnalla halutaan jättää mahdollisimman pieni hiilijalanjälki.

Oulun Stockmannin Alkon myymäläpäällikkö Eini Liedes muistuttaa, että ruoan mausteisuus kannattaa huomioida viinivalinnassa.

- Lampaan kanssa nautittava punaviini saa olla täyteläistä ja siinä saa olla reilusti runkoa. Savun, mintun ja muiden yrttien aromit toimivat erinomaisesti lampaan kanssa.

Mikäli punaviini ei maistu, löytyy lampaan seuralaiseksi vaihtoehtoja myös olut- ja valkoviinihyllystä.

- Pääsiäispöydässä toimivat tuhdit ja tummat erikoisoluet. Pieni makeuden häivä ei ole pahitteeksi mausteiselle ruoalle. Valkoviini saa niin ikään olla maultaan voimakas. Esimerkiksi Chardonnay-viini mielellään tammitynnyrissä kypsennettynä toimii mainiosti, Liedes vinkkaa.

Lähteet: Yle Oulu / Tuomas Hirvonen