Lokkien ja joutsenten muutto tavallista aikaisemmin

Uskaliaimmat peipot ovat ehättäneet jo Pohjois-Suomeen saakka. Myös västäräkkihavaintoja on tehty. Joutsenten ja lokkien muutto on myös varhaisessa. Ensimmäisiä kurkiakin on nähty Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia myöten.

peipot
Linnut rivissä jätepaaleilla.
YLE

Oulun seudulla on havainto myös västäräkistä, joskin Yle Oulun lintuasiantuntija Juha Markkola otaksui, että kyseessä saattoi olla myös virtavästäräkki, joita pesii Oulujoella Muhoksella.Toki joskus västäräkkihavaintoja on tehty jo maaliskuun puolellakin.

Joutsenet ja lokit ovat suurina parvina aikaisessa. Juha Markkola sanoo, että sitkeimmät lokkilajit jäävät merialueelle roikkumaan ja ruokailevat muun muassa Oulussa Ruskon kaatopaikalla.

- Iso lokkimassa tuli tänä kevään tavallista aikaisemmin ja joutsenten muutto on aikaisemmassa kuin koskaan. Isommat parvet ovat Vaasan korkeudella odottelemassa, Markkola puntaroi.

Rohkeimmat peipot ovat jo Pohjois-Suomessa

BirdLife Suomen keräämien tietojen mukaan alkukevään muuttajista muun muassa laulujoutsenet, kiurut, kottaraiset, uuttu- ja sepelkyyhkyt sekä töyhtöhyypät ovat ehtineet yleistyä maan etelä- ja länsiosissa. Ensimmäisiä kurkiakin on nähty Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia myöten.

Viileän sään jatkuessa meille jääneet muuttolinnut hakeutuvat pälvipaikoille. Harva muuttolintulaji osaa ruokailla lintulaudoilla, mutta esimerkiksi mustarastaat ja peipot tulevat joukoittain pihoihin ja etsivät syötävää lintulautojen alta. Lintujen ruokintaa on syytä jatkaa, kunnes maa on paljas eikä näköpiirissä ole kovia yöpakkasia tai uusia lumisateita. Kesään asti ruokintaa ei kuitenkaan kannata jatkaa.

Lähteet: Yle Oulu