Iron Sky avaa ovia pienemmille elokuvan tekijöille

Sosiaalinen median antaa pienemmille elokuvan tekijöille paremmat mahdollisuudet saada tuotoksensa julki. Some on nykyään isossa roolissa elokuvien levityksessä ja markkinoinnissa. Esimerkiksi tänään ensi-iltaan tuleva Iron Sky -elokuva tuli läheiseksi yleisölle jo tekovaiheessa sosiaalisen median kautta.

Kotimaa

Elokuvateollisuuden digitalisoituminen on vaikuttanut eniten pieniin ja niin kutsuttuihin riippumattomiin elokuvan tekijöihin. Yhdistys- tai harrastepohjalta elokuvia tekevät tuottajat voivat tehdä vaivattomammin elokuvaa ja saavat helpommin omat tuotoksensa julki.

Riippumatonta kotimaista alakulttuurielokuvaa edustava Findie ry pyrkii luomaa omaperäistä tunnelmaa ja tarinankerrontaa. Findie-elokuvat toteutetaan pienellä budjetilla ja ne poikkeavat aiheeltaan ja toteutukseltaan valtavirta-elokuvista. Findie ry:n puheenjohtaja Rauli Ylitalon mukaan Findie-piireissä elokuvien rahoitus tulee omasta taskusta.

- Elokuvan tekemisessä saattaa olla yhteistyökumppaneita mukana, mutta sieltä harvemmin saadaan rahaa. Kyse on hyödykkeiden kuten puvustuksen ja lavastuksen saamisesta.

Findielle ominaista on se, ettei työstä makseta palkkaa. Ylitalon mukaan raha ei kuitenkaan ole aina se joka ratkaisee, vaan tärkeämpää on uskoa siihen, että hyvällä idealla pääsee pitkälle.

-Välillä se elokuvan tekeminen ei ehkä ihan joka minuutti tunnu hyvältä ja aina se ei ole sitä parasta mahdollista. Se on kuitenkin palkitsevaa, kun elokuva on valmis ja kun se nähdään ensimmäistä kertaa. Kyllä se on kaiken vaivan arvoista, kuvailee Ylitalo.

Iron Sky on tienraivaaja

Ylitalo uskoo, että Iron Sky on suunnannäyttäjä Findie-elokuvaajille. Hän toivoo, että elokuvasäätiö ja muut rahoittajat ymmärtäisivät sen, että Suomessa pienemmätkin elokuvan tekijät voivat tehdä kansainvälistä ja kilpailukykyistä elokuvaa.

- Suomessa tulee hyvää genre-elokuvaa, sitä pitäisi vain uskaltaa tukea enemmän. Suomi tarvitsee muitakin elokuvan tekijöitä kuin Pölönen ja Selin.

Myös Suomen elokuvasäätiö uskoo, että Iron Sky inspiroi pienempiä elokuvan tekijöitä ja uusien lahjakkuuksien esiin nousemiseen on kyllä varauduttu. Rahallista tukea myönnetään kuitenkin vanhojen periaatteiden mukaisesti.

- Elokuvasäätiö antaa rahaa ammattimaiseen elokuvantuotantoon. Varmasti Suomessa on paljon tuntemattomia elokuvan tekijöitä, jotka tekevät harrastepohjalta elokuvaa, mutta se taas ei kuulu meille, kertoo elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn.

Elokuvasäätiön mukaan ammattimaisuus tarkoittaa sitä, että elokuvantuotannossa on ammattimainen elokuvantuotantoyhtiö eikä esimerkiksi yhdistys. Viime vuonna elokuvasäätiö kuitenkin tuki aiempaa enemmän esikoisohjaajien teoksia.

Lähteet: Yle Uutiset Suora linja / Jaana Kivi