Brittitutkimus: Luomuruoka ei ole tavallista terveellisempää

Luomuruoka ei ole yhtään sen terveellisempää kuin tavallinenkaan ruoka, paljastaa laaja brittiläinen tutkimus. Vaikka ruokien ravintoarvoissa on pientä eroa, luomuruuan tavallista paremmista terveysvaikutuksista ei ole mitään todisteita, tutkijat kertovat.

Ulkomaat
YLE / Matti Keränen

Alle kolmasosassa luomuruuista ravintoarvot olivat erilaiset kuin tavallisesti tuotetussa ruuassa. Tutkijoiden mukaan erot olivat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä yleisen terveyden kannalta.

Sekä luomu- että tavallisten tuotteiden C-vitamiini-, kalsium- ja rauta-arvoista ei löytynyt mitään eroja. Sama tulos tuli esille tutkittaessa lihaa, maitotuotteita ja munia.

Tutkimusta on ehditty tuoreeltaan jo kritisoida. Brittiläinen Soil Association on vaatinut, että tutkimus tehtäisiin uudelleen.

Tutkimuksen tehneet London School of Hygiene and Tropical Medicinen tutkijat ovat puolustautuneet sanomalla, että tutkimustuloksesta huolimatta kukaan ei kiellä ihmisiä syömästä luomuruokaa.

Tutkijat sanoivat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, etttä kuluttajat voivat nyt valita ruokansa oikean tiedon perusteella. Tutkimus on julkaistu myös American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa.

Alkuviikolla joukko ruotsalaisprofessoreja esitti, että luomuviljely ei ole yhtään edistyksellisempää kuin normaali viljelykään. Ruotsalainen tutkimustieto kuitenkin kumottiin hetimiten Suomessa.

Lähteet: YLE Uutiset