1. yle.fi
  2. Uutiset

Aspiriini saattaa ehkäistä mahasyöpää

Säännöllinen asetyylisalisyylihappoa sisältävien tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaa ehkäistä mahasyöpää. Tällainen lääke on esimerkiksi aspiriini.

terveys
Aspiriinitabletteja.
AP Graphics Bank

Asetyylisalisyylihappo on aiemmin yhdistetty muun muassa suolisyöpäriskin pienentymiseen. Sen vaikutus mahasyöpään on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Havaijin yliopiston tutkimuksessa asetyylisalisyylihappoa säännöllisesti käyttävien sairastumisriski oli noin kolmanneksen pienempi kuin muiden. Tarkemmassa analyysissa mahdollinen suojavaikutus kuitenkin rajoittui vain adenokarsinoomiin, joka on toinen mahasyövän päätyyppi.

Tulosten käytännönmerkitys on kuitenkin epäselvä, sillä asetyylisalisyylihapon käyttöön liittyy myös haittavaikutuksia, kuten ruoansulatuskanavan haavaumia. Asetyylisalisyylihapon aiheuttamiin vuotaviin tai puhkeaviin haavoihin kuolee vuosittain arviolta 150 - 200 suomalaista. Mahasyöpään sairastuu puolestaan vuosittain vajaat 400 suomalaismiestä ja 300 naista.

Tutkimukseen osallistui 643 havaijilaista ja kalifornialaista miestä ja naista, joilla oli todettu mahasyöpä vuosina 1993 - 2004. Asetyylisalisyylihappo oli ainoa tulehduskipulääke, joka yhdistettiin mahasyöpiin.

Lähteet: Duodecim

Lue seuraavaksi