Metla sanoutuu irti tutkijansa ilmastopuheista

Metsäntutkimuslaitos sanoutuu irti laitoksen Rovaniemen yksikössä työskentelevän tutkijansa Risto Jalkasen mielipiteistä. Jalkanen sanoi YLE Lapin haastattelussa, ettei Lapin ilmasto ole lämmennyt lainkaan sadan vuoden aikana. Hän viittaa tekemäänsä neulasjälkitutkimukseen.

luonto

Jalkanen mm. kritisoi haastattelussa hallitustenvälistä ilmastopaneelia IPCC:tä. Hänen mukaansa on "karmeaa", etteivät kriittiset tutkijat saa ääntään kuuluviin.

Metlan tutkimusjohtaja Leena Paavilainen kertoo YLE Uutisille, ettei kyseessä ole Metlan virallinen kanta.

Metlan ilmastonmuutostutkimuksen johtaja Elina Vapaavuori toteaa, että laitoksen omissakin tutkimuksissa ilmastonmuutoksen etenemisestä on päädytty erilaisiin tuloksiin. Esimerkiksi kasvien fenologiaa, kuten lehtien puhkeamisen ajankohtaa koskevissa pitkäaikaisissa tutkimuksissa on todettu Suomen ilmaston lämmenneen vuosina 1846 - 2005 keskimäärin 1,8 astetta. Tutkimus käsitti Suomen alueen Rovaniemen tasalle asti.

Jalkasen aineisto on Vapaavuoren mukaan pienehkö, eikä siitä voi vetää kovin laajoja yleistyksiä. Jalkanen on kuitenkin vetänyt aineistostaan "melkoisen reippaita" yleistyksiä, Vapaavuori toteaa. Hän itse luottaisi ilmastoasioissa mieluummin Ilmatieteen laitoksen aineistoihin.

Jalkasen aineistossa herättää huomiota se, ettei se tunnista esim. 1900-luvun lopun lämpimiä vuosia. Metlan kasvuindeksitilastoissa ne näkyvät kyllä, Vapaavuori kertoo.

Jalkanen mainitsee tutkimuksensa tueksi, että Norjan jäätiköt eivät ole sulaneet lainkaan, vaan päinvastoin kasvaneet. Vapaavuoren mukaan jäätiköitä koskevissa puheissaan Jalkasella "ei ole perusdataa ja ymmärrystä takanaan".

Ilmatieteen laitos oudoksuu ilmastopuheita

Ilmatieteen laitoksen johtaja Matti Alestalo ihmettelee Jalkasen väitettä, että Lapin ilmasto on pysynyt suunnilleen samana ainakin 500 vuotta. Alestalo pitää lausuntoa harhaanjohtavana.

1930-luvulla vallitsi Pohjoismaissa poikkeuksellinen tilanne, kun Atlantilta purkautui lämmintä vettä Barentsinmerelle. Kysymys oli luonnonolosuhteiden normaalista vaihtelusta. Lämmin meri lämmitti Pohjoiskalottia, lämmin vaikutus tuntui sitä enemmän, mitä pohjoisemmassa oltiin.

Lämpimyys näkyi tilastoissa 1970-luvulle saakka, mutta sittemmin ilmaston globaali lämpeneminen on ottanut yliotteen. Ilmastonmuutos hiipii Lappiinkin etelästä alkaen, Alestalo kertoo. Nyt ilmasto on Sodankylän tasallakin yhtä lämmin kuin 30-luvun "poikkeusvuosina".

Alestalo toteaa, ettei halua kritisoida Metlaa, eikä Ilmatieteen laitoksen toimintaan kuulu neulasjälkitutkimuksen kaltainen toiminta. Hän kuitenkin löytää Jalkasen haastattelusta ristiriitaisuuksia, joita haluaa kommentoida.

Jalkasen puhe siitä, että kesien keskilämpötilat ovat olleet suunnilleen samat jo 500 vuotta on Alestalosta outo, koska mukaan mahtuu mm. 1600-luvun ns. pikkujääkausi.

Norjan jäätiköiden kasvukin selittyy Alestalon mukaan ilmastonmuutoksella. Ilmaston lämpenemisen myötä lisääntyneet talvisateet tulevat alueella vielä lumena, mikä tietysti kasvattaa jäätikköä.

Alestalo pitää olennaisena seikkana sitä, ettei globaalia ilmastonmuutosta voida käsitellä niinkään suppealla alueella kuin Lappi on. Ilmiö on paljon laajempi ja monimutkaisempi.

Lähteet: YLE Uutiset