Kirkkojen suojelua halutaan laajentaa

Kirkkohallitus haluaa laajentaa kirkollisten rakennusten rakennusten suojelua. Kirkkolain muutosta valmisteleva työryhmä esittää, että kaikki yli 50 vuotta vanhat rakennukset tulisivat suojelun piiriin.

Kirkkohallitus

SuomiNykyisin kaikki ennen vuotta 1917 valmistuneet kirkot ovat suojeltuja. Jos ehdotus hyväksytään, suojelun piiriin tulisi heti noin 100 uutta kirkkoa, kappelia sekä kellotapulia. Työryhmä haluaa myös Museoviraston mukaan kirkkojen korjaushankkeisiin entistä aikaisemmassa vaiheessa.

Suojelukohteiden remontoiminen on haaste varsinkin pienemmille seurakunnille.

- Selvitykset, joita vaaditaan voivat olla vähän laajemmat kuin tavallisessa korjaustoiminnassa, se on varmaan suurin ero. Mielestäni seurakuntien valmiudet ovat aika heikot, toteaa Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala.

Hänen mukaansa vain suurimmissa seurakunnissa on riittävää kiinteistöosaamista.

- Tällaisten arvokkaiden kohteiden restauroiminen ja suojelun problematiikka vaatii spesiaalitietoa. Sitä osaamista ei voi olla pienissä seurakunnissa. Tällöin joudutaan hankkimaan asiantuntija-apua, arvioi Pihkala.

Työryhmän ehdotus on vielä lausuntokierroksella. Evankelisluterilainen kirkolliskokous käsittelee työryhmän ehdotusta toukokuussa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso