Ajatuskupla: Koti vai linna?

Joutuuko uusi presidenttipari linnaan vai sanovatko Sauli ja Jenni: ”Linnani on kotini”? Päivi Leppänen tutkailee Ajatuskuplassa presidentin elämää puolison näkökulmasta.

Jenni Haukio
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Rouva Jenni Haukio tervehtivät linnanvuoti Anne Puontia saapuessaan Mäntyniemeen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tervehtivät linnanvouti Anne Puontia saapuessaan Mäntyniemeen.YLE

Kuluneen kuukauden aikana olen kuullut useammankin kolmekymppisen huokaavan: ”Eipä käy kateeksi Jenni Haukiota!” Ikätoverit ovat kokeneet ahdistavaksi sen, että nuori nainen joutuu protokollan sanelemaan todellisuuteen, elämään jonka arkikin on täynnä mustaa juhlapukeutumista ja tarkkaan säänneltyjä kättelyjärjestyksiä.

Kun Niinistön valinta presidentiksi oli ratkennut ja Jenni Haukiolta kysyttiin, pelottaako mitä on edessä, hän vastasi: ”Tämä on isänmaan asia, ja se on silloin aina kunnia-asia.” Tapaamani kolmekymppiset ihmettelevät Haukion valitsemaa ääresti juhlavaa, jopa kankeaa puheen tyylilajia. Jenni Haukion rinnalla itse presidentti Niinistökin alkaa jo kuulostaa vallattomalta – siis värikkäältä, eläväiseltä.

Kun Sauli Niinistön valinta seuraavaksi Suomen presidentiksi oli selvinnyt ja hän seuraavana päivänä kävi tapaamassa edeltäjäänsä, Tarja Halosta, helpottuneen oloinen Halonen meni ja vertasi kahta kauttaan presidenttinä elinkautiseen vankeuteen. Nooh, se ei tietenkään ole koko totuus, mutta vissi perä siinäkin varmaan on.

Nuoren naisen sanat isänmaan asiasta ja kunnia-asiasta kuulostivat Halosen kielikuvan jälkeen entistä protokollamaisemmilta.

Hesarin toimittaja Susanna Pasula teki ansiokasta taustatyötä ja löysi aikamoisia tunteenilmauksia aiempien presidenttiemme puolisoilta. Sylvi Kekkonen on kuulemma paljastanut, että olo maan äitinä vaati urhoollisuutta ja kestämistä. Ehkä vielä koskettavampi on Eeva Ahtisaaren lausunto. Hän oli katsellut presidentinvaali-iltana otettuja onnellisia kuvia ja sanonut: ”Minä vain näyttelen niissä iloista. Sisimmässäni olen hämmentynyt ja yksin.”

Toisaalta voihan olla että Jenni Haukio löytää itsestään aidosti samanlaisen tunteen kuin Alli Paasikivi aikanaan. Hänen nimittäin kerrotaan kirjoittaneen: ”Kaikki minun elämäni kiintopisteet ovat tässä lähellä: Pankin pääkonttori, Kansallisteatteri, Juho Kusti ja vihdoin tämä maan ensimmäinen koti.”

Niin paljon kuin presidentin vallattomuudesta on puhuttukin, niin ainakin hänen puolisonsa pääsee itse päättämään, millaista titteliä hänestä virallisissa yhteyksissä käytetään. Pentti Arajärven oma toive oli, että häntä kutsuttiin ensin valiokuntaneuvokseksi ja myöhemmin tohtoriksi. Ja niin myös tapahtui.

Kutsutaanko Jenni Haukiota valtiotieteiden maisteriksi vai ohjelmapäälliköksi (Turun kirjamessujen pestin pohjalta)? – Se selviää varmaan lähiaikoina. Kumpikaan ehdotus ei minusta ole kovin toimiva.

Lähteet: Päivi Leppänen / Yle Turku