1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seta ry

Eheyttämisyritykset näkyvät yhteydenottoina myös Pirkanmaan Setassa

Arviolta 5-15 prosenttia väestöstä kuuluu johonkin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Tampereen seudullakin elää siis noin 25 000 homo-, bi- tai trans-ihmistä. Seta ry. pyrkii jatkuvasti tekemään itseään tarpeettomaksi, mutta toistaiseksi työsarkaa riittää esimerkiksi eheyttämiskampanjoiden vuoksi.

Seta ry
Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen
Yle / Anni Vähälä

Isoissa kaupungeissa vähemmistöihmisen sanotaan olevan helpompi hengittää. Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen kiitteleekin maakunnan yleistä ilmapiiriä.

- Asenneilmapiiri on muutamista paljon huomiota saaneista välikohtauksista huolimatta varsin myönteinen. Täällä on helppo olla oma itsensä. Tampereella saimme apulaispormestarinkin mukaan julistamaan homo- ja trans-rauhaa. Täällä on otettu suuria harppauksia yhdenvertaisuuden suuntaan.

Neuvontapuhelin vastaa kysymyksiin

Pirkanmaan Seta avasi taannoin palvelevan tuki- ja neuvontapuhelimen, jossa psykologi-seksuaalineuvoja vastaa soittajien anonyymeihin kysymyksiin.

- Haluamme olla matalan kynnyksen palvelu, joten mikä tahansa seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvä kysymys on hyvä kysymys. Aina ei tarvitse olla kyse elämänkriisistä, Väisänen rohkaisee soittajia.

Keskiviikosta alkaen auki on myös suojattu verkkoyhteys, jolle Mikko Väisänen povaa puhelintakin suurempaa suosiota.

- Olettaisin, että netin kautta tulee enemmän kysymyksiä, koska ihmiset ovat siirtyneet verkkoon. Meillä ei ole varmaa käsitystä palvelun tarpeellisuudesta, joten seuraammekin kysyjien määrää kevään mittaan. Toistaiseksi palvelu näyttää olleen suosittu.

Eheyttämisyritykset ovat edesvastuuttomia

Viimeisen vuoden aikana otsikoihin ovat nousseet erinäisten hengellisten tahojen eheyttämiskursseiksi nimetyt tapahtumat. Mikko Väisäsen mukaan eheyttämispyrkimykset ovat paitsi edesvastuuttomia myös Suomen yhdenvertaisuuslain vastaisia.

- Järjestäjätaho uskoo varmaan olevansa hyvällä asialla, mutta todellisuudessa eheyttämiskurssit rikkovat lakia. Homoseksuaalisuus on poistettu sekä rikos- että sairausluokituksesta jo ajat sitten, ja siksi homoseksuaalin leimaaminen sairaaksi on lain vastaista. Jos joku miettii, uskaltaako tulla kaapista ulos, hän tarvitsee asiantuntija-apua ja vertaistukea eikä suinkaan näitä käsittämättömiä terapointeja, joissa persoonaa yritetään muuttaa.

Eheyttämisyritykset ovat poikineet muutamia yhteydenottoja myös Setan suuntaan.

- Yksi brutaaleimmista esimerkeistä oli nuori mies, jota oli koitettu eheyttää omassa lahkossaan. Hänelle oli näytetty heteropornoa, jotta hän "löytäisi heteroidentiteettinsä". Seuraukset olivat kohtalokkaat, ja lopulta mies suljettiin myös uskonyhteisönsä ulkopuolelle. Tilanne oli järkyttävä, Mikko Väisänen kertoo.

Valtakirkko tehnyt hyvää työtä

Useimpien eheyttämis- ja käännytyspyrkimysten taustalta löytyy jokin hengellinen taho. Mikko Väisänen näkee silti, että uskonnollisella saralla on tapahtunut hyvääkin.

- Valtakirkon taholta on osoitettu hyvää yhteistyöhalua. Seta on uskonnollisesti riippumaton järjestö, mutta meillä toimii aktiivinen hengellinen ryhmä, joka järjestää sateenkaarimessuja . Tampereen seurakunnista on oltu meihin yhteydessä ja osoitettu tukea sillä tavoin.

Hengellisyys ja homoseksuaalisuus eivät sulje toisiaan pois, Väisänen muistuttaa Setan viestistä.

- Esimerkiksi Älä alistu -kampanjan takana olleet kristilliset järjestöt katsovat, että seksuaalisuus olisi oma valinta, mitä se ei kuitenkaan ole. Uskonto sen sijaan on oma valinta, ja oman uskonnollisen maailmankatsomuksen voi valita olevan aidosti lähimmäisenrakkautta ja ihmisarvoa kunnioittava.

Vireää toimintaa myös vanhemmille

Pirkanmaan Setassa eletään kiireistä kevättä. Neuvontapuhelimen lisäksi uutena palveluna aloittaa huhtikuussa vapaaehtoistyön koordinaattori. Lisäksi yhdistyksessä toimii jatkuvasti kahdeksan vireää vertaisryhmää.

- Keväällä aloittavat myös pitkään kaivattu bi-ryhmä ja aikuisten varttuneiden miesten ryhmä. Olemme lisäksi suunnittelemassa vanhempainiltaa, jonne kaikenikäisten sateenkaarilasten vanhemmat voisivat tulla turvallisesti esittämään omia kysymyksiään lastensa identiteetistä ja suuntautumisesta.

Töitä riittää, vaikka ei olisi niin väliksikään, Mikko Väisänen sanoo.

- Setan tehtävä on tehdä oma tehtävänsä tarpeettomasti. Toivon vilpittömästi, ettei meitä tarvita enää pitkään.

Lähteet: Yle Tampere

Lue seuraavaksi