1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

ICC vaatii Libyaa luovuttamaan Gaddafin pojan

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC vaatii Libyaa luovuttamaan diktaattori Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islamin Haagiin oikeudenkäyntiä varten. Libya aikoo järjestää oikeudenkäynnin itse.

Ulkomaat
Saif al-Islam Gaddafi.
Saif al-Islam GaddafiEPA

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC vaati keskiviikkona Libyaa luovuttamaan Saif al-Islamin välittömästi. Libya aikoo kuitenkin edelleen järjestää Gaddafin pojan oikeudenkäynnin tämän kotimaassa.

Libya oli anonut rikostuomioistuimelta Saif al-Islamin luovutuksen lykkäämistä. ICC:n mukaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma velvoittaa Libyan luovuttamaan Gaddafin pojan.

ICC antoi Saif al-Islamista pidätysmääräyksen viime kesänä Libyan väkivaltaisen kansannousun aikana. Saif al-Islamin epäillään syyllistyneen ihmisoikeusrikoksiin ja siviilien tapattamiseen.

Vielä marraskuussa Saifin pidätyksen jälkeen ICC:n pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo sanoi, että oikeudenkäynti voitaisiin järjestää Libyassa ICC:n valvonnassa. Saif pidätettiin, kun hän oli pyrkimässä Libyasta naapurimaa Nigerin puolelle.

Pidätyksestä lähtien Saif al-Islamia on pidetty vangittuna ilmeisesti läntisessä Zintanin kaupungissa. Libyan viranomaisten mukaan oikeudenkäynti alkaa, kun Tripolin uusi vankila valmistuu ja Saif voidaan siirtää pääkaupunkiin oikeudenkäyntiä varten.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolestuneita siitä saako Saif al-Islam tasapuolisen oikeuskäsittelyn Libyassa.

ICC on antanut pidätysmääräyksen myös Gaddafin entisestä tiedustelupäälliköstä Abdullah al-Senussista, joka pidätettiin Mauritaniassa maaliskuussa.

Pidätysmääräys oli annettu myös viime syksynä tapetusta Muammar Gaddafista.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi