Helsinki ei hyväksy lasten kerjäämistä

Romaniasta ja Bulgariasta tulleet romanit ovat tuoneet mukanaan kymmeniä lapsia. Vaikka eteläisessä Euroopassa myös pikkulapsia on nähty kadulla kerjäämässä, ei Helsingissä vastaavaa lasten kaltoinkohtelua sallita. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin kertoo, että pelisäännöt on tehty romanikerjäläisille selväksi jo vuosia sitten.

kerjääminen
Kerjäläinen Helsingin Narinkkatorilla.
Yle

Etelä-Euroopassa jopa viisivuotias itäeurooppalainen romanilapsi on tuttu näky kadunkulmassa kerjäämässä. Ilmiöön liittyy usein lasten pahoinpitelyä ja muuta julmaa kohtelua. Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin ei usko, että vastaavaa tultaisiin Suomessa näkemään - kuten ei muissakaan pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa.

- Muualla ikävä kyllä tällaista tiedetään tapahtuvan. Pohjoismaissa kuitenkin lasten kohtelu on erittäin

- Täällä oli esimerkiksi eräs rikollisiin ympyröihin ajautunut nuori tyttö. Hänen vanhempansa etsittiin Etelä-Euroopasta ja he tulivat hakemaan lapsensa pois.

tarkassa viranomaisseurannassa ja kansalaiset täällä ilmoittavat hyvin herkästi, jos epäilevät, ettei lapsen tilanne ole hyvä.

Jos tällainen ilmoitus tulee, ottaa sosiaalitoimi yhdessä poliisin kanssa selvää henkilöllisyydestä sekä siitä, mitkä lapsen olot ovat. Jos olosuhteissa on huomauttamista tai lapsi on tuotu maahan ilman vanhempiaan, heidät etsitään tarvittaessa yhteistyössä esimerkiksi Romanian viranomaisten kanssa.

Lapset laitetaan kotimatkalle, jos syytä on

Lapsia on palautettu kotimaahansa ja vanhempia on hälyytetty Suomeen hakemaan jälkikasvuaan kotiin. Esimerkiksi lasten huostaanotto on erittäin poikkeuksellinen toimenpide, selventää Salin.

- Täällä oli esimerkiksi eräs rikollisiin ympyröihin ajautunut nuori tyttö. Hänen vanhempansa etsittiin Etelä-Euroopasta ja he tulivat hakemaan lapsensa pois.

Salinin mukaan sosiaalitoimen puolella mitään erityistä lapsibuumia ei ole kerjäläisten keskuudessa havaittu. Joillakin kerjäläisillä on saattanut olla vauva matkassa, mutta varsinaista lasten hyväksikäyttämistä kerjäämisessä ei ole havaittu. Salin arvelee, että syy siihen on se, että Suomeen tulevat itäeurooppalaiset romanikerjäläiset ovat enimmäkseen sellaisia, jotka ovat olleet täällä jo aikaisempina vuosina ja täkäläisen yhteiskunnan pelisäännöt ovat jo selvillä.

- Me olemme erittäin painokkaasti ja moneen kertaan tehneet kerjäläisille selväksi jo vuodesta 2007 lähtien, että lapset eivät saa täällä olla mukana kerjäämässä, eikä täällä hyväksytä minkäänlaista lasten pahoinpitelyä tai alistamista. Tämä viesti tuntuu menneen hyvin perille.

Lähteet: Yle Helsinki