Mökkikuntien pankkiautomaatit käyvät kuumana pääsiäisenä

Seteleitä revitään seinästä pitkien pyhien aikana tavallista vilkkaammin, mutta tyhjiksi automaatteja nostetaan harvoin. Useammin pankkiautomaatin sulkee tekninen vika. Lomalaisten kannattaa varautua setelitukulla jo ennen matkaan lähtöä.

pankkiautomaatit

Otto-automaatteja Suomessa ylläpitävän Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kehitysjohtajan Jyri Marvialan mukaan pääsiäisen aikoihin näkyy selvä käyttöpiikki pankkiautomaateilla. Samaa luokkaa piikki ei kuitenkaan ole esimerkiksi joulun tai kesälomasesongin kanssa.

- Hyvin harvoin setelit loppuvat kokonaan, vaikka toki rahaa nostetaan tavallista enemmän. Pystymme kuitenkin varautumaan rahan menekkiin erittäin hyvin, Marviala kertoo.

Useammin automaatin sulkee kokonaan pitkien pyhien aikana tekninen käyttövika, joka pystytään korjaamaan vasta arjen tullen. Mahdollinen rahan loppuminen pystytään hoitamaan lähes ympärivuorokautisesti.

- Esimerkiksi pääsiäiseen varaudutaan lataamalla pankkiautomaatteihin enemmän rahaa, mutta täyteen niitä ei välttämättä ladata. Käteisen nostaminen automaattikohtaisesti pystytään hyvin ennakoimaan.

Hyvä ohje: varaudu ennakkoon

Pääsiäisenä tien päälle suuntaavat usein niin pohjoisen laskettelukeskuksiin suuntaava hiihtokansa kuin mökkejään ensimmäistä kertaa kesäkuntoon virittelevät kaupunkilaiset. Mökkisesongin käynnistyminen ajoittuu usein pääsiäisen seutuun.

- Tämä on ilmiö, joka toistuu joka kevät. Kun kaupunkiväki saapuu kevään ensimmäistä kertaa mökkipaikkakunnille, tapahtuu siellä selvä siirtymä hiljaisemmasta talviajasta vilkkaampaan kesäaikaan. Asiakkaat, jotka normaalisti nostavat kaupungeissa saattavatkin nostaa mökkipaikkakunnallaan, Marviala kuvailee.

Monilla pienillä mökkipaikkakunnilla ei ole kuin yksi pankkiautomaatti, joten rahan nostajia saattaa käydä todella tiuhaan. Laskettelukeskuksista vain suurimpiin on sijoitettu Otto-automaatteja niiden käytön sesonkiluonteen vuoksi, joten Marviala kehottaa varautumaan setelitukulla jo etukäteen.

- Sellainen hyvä ohje kaikille matkoille lähtiessä on se, että käteistä kannattaa varata jonkun verran ennakkoon. Vieraassa paikassa ei välttämättä tiedä, että missä lähin automaatti on ja jos tietääkin, niin vikoja kuitenkin toisinaan on, Marviala muistuttaa.

Hän korostaa, että jos se kylän ainoa pankkiautomaatti on vikaantunut, niin tällä varmistaa ylimääräisen ajelun ja pankkiautomaatin etsimisen.

- Suomessa on aika laajat haja-asutusalueet ja pitkät välimatkat. Tätä kautta myös automaattien välit ovat pitkiä.

Lähteet: Yle Savo