Pääsiäsnarsissi ei yöpakkasia pelkää

Kaupasta hankitun pääsiäisnarsissin voi huoletta upottaa takapihan multaan ja mahdollinen lumisade vain karaisee sitä. Kukkakauppiaan mukaan narsissit on myytävä nyt, sillä pääsiäisen jälkeen asiakkaille tulee kelta-allergia.

narsissit
narsissi
Yle / Niina Ryyppö

Pääsiäiseksi moni hankkii iloisen keltaisen ruukkunarsissin, jota voi pitää sisällä tai nostaa pihan piristykseksi ulos. Vaikka sään on ennustettu olevan kylmä ja luminen, se ei narsissia haittaa.

- Jos narsissin haluaa ottaa ihan ruukusta pois ja työntää pihan multaan, niin siitä vaan. Narsissi ei yöpakkasista välitä, se kestää mainiosti kymmenen asteen pakkasen ja vähän sen ylikin, kertoo kotkalainen kukkakauppias Mika Husu Torin kukasta.

- Ja jos lunta sataa, sekään ei haittaa, päinvastoin. Narsissi tykkää siitä ja kylmä lisää kestävyyttä. Itseasiassa esimerkiksi leikkonarsissin veden joukkoon kannattaa laittaa lunta.

Sisällä ruukussa narsissi kukkii viikon verran. Sen jälkeen siitä leikataan varsi irti ja sipulit voi työntää ulos multaan odottamaan seuraavan vuoden kevättä. Perinteisen narsissin rinnalla suosiotaan kasvattaa perunanarsissi, joka on niin ikään kestävä, mutta kukkii sisällä pari kolme kertaa pidempään kuin perinteinen.

Kelta-allergia pääsiäisen jälkeen

Mika Husun mukaan pääsiäisen jälkeen keltaiset kukat eivät oikein myy.

- Narsissia tai keltaista tulppaania on hankala saada kaupaksi. Pääsiäisen jälkeen asiakkaille tulee keltaisesta allergia ja silloin myydään kaikkia muita värejä, nauraa kauppias.

Pihalle voi narsissien lisäksi laittaa myös esimerkiksi helmililjoja ja helmihyasinttejä, mutta kylmien säiden vuoksi myynti on Mika Husun mukaan ollut vielä hiljaista.

- Pihat ovat suurelta osin vielä jäässä ja lumen peitossa, mutta ei tässä kauaa mene kun myynti alkaa kunnolla.

- Orvokkikausi alkaa todenteolla, kunhan sää vähän lämpenee. Orvokki kestää viisi pakkasastetta. Jos menee sen yli, niin kukka on otettava sisälle lämpimään. Mutta pikkupakkasissa yöpyneistä orvokeista tulee kestäviä ja ne pysyvät kesällä mukavan matalakasvuisina.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Maija Tuunila