1. yle.fi
  2. Uutiset

Koristeille pääsiäisasu matonkuteista

Matonkuteilla ja värjätyllä villalla stailataan helposti pääsiäiskoristeet ja virpomisvitsatkin 2000-luvulle. Kun perinteisillä pajunkissoilla virpominen alkaa kyllästyttää voi vitsoihin hakea sähäkkyyttä, monivuotisuutta ja ekologisuutta askartelulaatikon pohjalta.

pääsiäiskoristeet
Pääsiäiskoristeluun tarvittavia värkkejä.
Yle / Raila Paavola

Pääsiäiskoristeiden uudistamiseen löytyy oiva helpotus vaikka matonkuteista. Virpomisvitsa saa uuden kuosin helposti.

- Mintunvihreää ja keltaista trikookudetta voi kietaista vitsan ympärille. Ja värjätystä villasta voi käsin vesihanan alla ja saippuan kera pyöritellä palloja vitsan nokkaan. Siitä saa monivuotisen vitsan, ideoi himankalainen Pikku-Iivari -käsityötalon yrittäjä Sirkka-Liisa Lahti.

Pääsiäispöytäänkin saa matonkuteenpätkistä väriä ja silmäniloa.

- Kuteenpätkistä voi helposti sormivirkata nauhan pätkää ja levitellä värikkään nauhan valkoisen yksivärisen liinan päälle kattauksen väliin. Voipa nauhaan kiinnittää myös paperinarusta tehtyjä kukkia ja perhosia tai jopa vanhoja nappeja, suunnittelee Lahti.

Luudan uusi pääsiäiselämä

Pääsiäiskoristelun ei tarvitse rajoittua vain sisätiloihin. Myös oven pielessä nököttävä vanha risuluuta saadaan pääsiäisväreihin leikiten.

- Paperinarun pätkistä voi solmia rusetteja luudan varteen tai päähän, innostuu Sirkka-Liisa Lahti.

Villalangasta jääneistä jätekeristä voi työstää hauskoja villatupsuja, jos intoa riittää.

Paperisia pääsiäisaiheisia haitarikoristeita voi tehdä myös itse. Vankkaa paperia taitellaan haitariksi ja päälle voi piirtää kuvan. Haitarikoristeesta voi kehittää halutessaan vuosittain karttuvan piirrustusnäyttelyn.

- Voisi antaa lapselle yhden kuvan per vuosi väritettäväksi tai koristeltavaksi. Kuvien karttuessa näkisi myös lapsen piirtämistaidon kehittymisen vuodesta toiseen, miettii idean kehittänyt Yle Keski-Pohjanmaan toimittaja Raila Paavola.

Lasten kanssa tehtyjä juhlakoristeita onkin vuosien päästä hauska katsoa, muistella ja vaikka tuunata uudelleen.

Lähteet: Yle Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi