Suomalaisjoukkue osallisuu muodostelmaluistelun MM-kisoihin viittoen

Suomalaisessa muodostelmaluistelussa on otettu ensimmäistä kertaa käytöön myös suomalaisen viittomakielen viittomat. Helsinkiläinen Marigold IceUnity hakee viittomien kautaa elävämpää ilmaisua, jonka toivotaan osaltaan siivittävän joukkueen menestykseen tulevissa MM-kisoissa. Muodostelmaluistelukauden huipentuma järjestestään ensi viikolla Göteborgissa Ruotsissa.

Yle Uutiset viittomakielellä
Muodostelmaluistelujoukkue Marigold IceUnityn luistelijat viittovat "tietää".
YLE

Helsinkiläinen muodostelmaluistelujoukkue Marigold IceUnity on harjoitellut viikkoja maailmanmestaruuskisoja varten. Joukkue pyrkii erottumaan muista paitsi taituruudella myös ohjelmakoreografiaan lisätyillä suomalaisen viittomakielen viittomilla.

Viittomat mukailevat taustamusiikissa laulettuja englanninkielisiä sanoja. Idea viittomien käyttöön tuli koreografioista saadun palautteen perusteella, kertoo valmentaja Anu Oksanen.

- Minulle on joskus sanottu, että ei kannata aina niin selkeästi alleviivata näitä musiikin joitakin sanaosioita. Käänsin sen päälaelleen niin, että mä ryhdyin todelle alleviivaamaan osioita, mutta tekemään sen niin huomaamattomasti, että se on piilotettu osaksi sitä ohjelman koreografiaa. Löysin netistä viittomia sanoille, joita siinä meidän laulussa käytetään. Sieltä sitten poimin niitä, jotka toimii mun mielestä koreografisina osioina.

Vaikka viittomat ovatkin valmentajan itse poimimia ja sovittamia, on niden toimivuus testattu myös viittomakielisillä katsojilla.

- Kerran harjoituksissa me huomasimme, että vaihtoaitiossa oli odottamassa seuraavaa jäävuoroa muutama pelaaja, jotka viittoivat. Kävin heiltä sitten kysymässä ja vielä tarkistamassa näitä viittomia ja tytöt näytti pätkän ohjelmasta. He ymmärsivät mitä me olimme tekemässä, Oksanen kertoo tapaamisestaan kuurojen jääkiekkoilijoiden kanssa.

Suomalaisten joukkueiden taso on muodostelmaluistelussa maailman huippua. Tästä kertoo osaltaan se, että Suomesta mm-kisoihin osallistuu kaksi joukkuetta.

Viimeksi SM-kisoissa toiseksi sijoittuneen Marigold IceUnity tavoitteena on päästä kärkisijoille myös Göteborgissa. Vaikka ohjelmaan on lisätty lisätty viittomia, ovat menestyksen avaimet kuitenkin lopulta samat kuin tähänkin saakka.

- Onhan tää tietysti semmoinen uusi koreografinen tapa tehdä ohjelmaa. Ei kukaan muu minun tietääkseni ole niin tehnyt, joten varmasti se herättää mielenkiintoa, mutta siihen itse suoritukseen se ei valitettavasti sinänsä auta, että se on tyttöjen tehtävä hyvä ohjelma siihen ja sillä niitä pisteitä tulee, Oksanen summaa.

Lähteet: Yle Uutiset / Ilkka Kilpeläinen