Iron Skyn kuvaukset jatkuvat nyt Australiassa

Avaruusnatseista kertovan Iron Sky -tieteiselokuvan loput kuvaukset tehdään alkuvuoden aikana Australiassa. Saksassa kuvattujen ulkokuvien jälkeen on aika siirtyä vihreän kankaan eteen studio-olosuhteisiin maapallon toisella puolella, kertoo elokuvan erikoistehosteista vastaava tuottaja Samuli Torssonen.

kulttuuri
Luonnos elokuvasta Iron Sky
Kuunatsit todistavat sen, että hyvään ideaan kannattaa uskoa.Labra Visuals / Henri Salenius

Vuosi 2010 on ollut elokuvantekijöille ikimuistoinen. Pitkään valmistellun Iron Skyn kuvaukset pääsivät viimein käyntiin ja rahoituskin saatiin vankalle pohjalle.

- Vihdoinkin tämä juna lähti liikenteeseen. Syksyllä saatiin rahoitus kasaan ja päästiin kuvaamaan elokuvaa, Samuli Torssonen toteaa.

Pitkäaikaisen hankkeen siirtyminen toteutusvaiheeseen on ollut tekijätiimille iso asia. Pikkupoikamainen innostuskin saa näkyä toteutusvaiheessa.

- Ei sitä heti uskonut, että vitsit - tässä tämä nyt on. Kyllä sen pitää näkyä, että on ihan tohkeissaan tästä. Se välittyy muullekin tiimille. Kaikki ymmärtävät pian, että vaikka nuo ovat nuoria kavereita, he ainakin tietävät mitä haluavat, Torssonen sanoo.

Saksassa puolet kuvauksista ja kahnaus poliisin kanssa

Elokuvan kuvaukset alkoivat syksyllä Saksassa ja nyt noin puolet elokuvasta on purkissa. Kuvauksiin oman lisäsäväyksen antoivat haastavat sääolosuhteet.

- Idea oli, että tapahtumat ovat alkusyksyllä. Viimeisinä päivinä sulateltiin lunta maasta, että saatiin syksyinen fiilis säilytettyä.

Saksan kuvauksista jäi tiimille ikävä jälkimaku, kun osa kuvausporukasta joutui kahnauksiin paikallisen poliisin kanssa. Samuli Torssonen ei itse ollut paikalla, mutta on hämmentynyt tapahtumista.

- Viimeisenä iltana osa tiimin jäsenistä oli oluella ihan rauhallisesti. Sitten sinne oli tullut joukko poliiseja, jotka olivat heittäneet kuvausryhmäläiset ravintolasta aika kovin ottein. Siinä oli kolhuja tullut. Aikamoinen päätös sille reissulle, Torssonen puuskahtaa.

Kahnauksen syyt selvinnevät myöhemmin, sillä asiasta on Torssonsen mukaan nostettu oikeusjuttu.

Australiassa näytellään vihreän seinän edessä

Australiassa kuvataan Iron Skyn studiokohtaukset.

- Kun meillä on paljon isoja lavasteita, avaruusalusten komentosiltoja ja sellaisia, niin niihin tarvitaan paljon green screeniä. Tämä elokuva kaipaa isot puitteet, Torssonen virnistää.

Virtuaalilavasteissa näytteleminen on haastavaa. Sen on huomannut myös erikoistehosteista vastaava Samuli Torssonen.

- Näyttelijälle on haastavampaa, jos siinä on vain yksi kaiteenpala ja mielessä pitäisi kuvitella, että ympärillä on valtava avaruusasema. Me olemme näyttäneet näyttelijöille paljon maalauksia, että miltä tämä tulee näyttämään.

Rahoitusta innovatiiivisin keinoin

Elokuvan rahoitusta on kerätty mm. faneilta kerätyillä avustuksilla ja etsimällä elokuvaan uskovia investoijia.

- Niinhän se toimii tuolla suuressakin maailmassa, että joku sijoittaa elokuvaan rahaa ja saa itselleen co-producerin tittelin ja pääsee ensi-iltabileisiin mukaan. Se on vähän huvittavakin tuo suuren maailman meininki.

Torssosen mukaan vahva tuki elokuvan faneilta on helpottanut myös suurten sijoittajien saamista mukaan elokuvan rahoitukseen.

Saksasta ja Australiasta Tampereelle

Australian kuvausten jälkeen alkaa todenteolla erikoistehosteiden rakentaminen Tampereella.

- Tiimi alkaa pikkuhiljaa olla kasassa. Tehosteita tehdään jo nyt, mutta kaiken pitäisi olla valmiina lokakuussa 2011.

Tehosteet näyttelevät elokuvassa suurta roolia ja niiden rakentaminen tulee olemaan suuri urakka.

- Menee varmasti viimeisinä kuukausina rääkkiinkin asti. Tiedän sen kokemuksesta Star Wreckinkin kanssa. Helmikuussa pohdiskelut on pohdiskeltu ja sitten se on vain sitä tekemistä, Torssonen ennakoi tulevaa.

Iron Skyn ensi-iltaa on kaavailtu alkuvuodeksi 2012.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi