1. yle.fi
  2. Uutiset

Mämmileivonnaiset maistuvat mämmin vihaajillekin

Mämmi on oivallinen raaka-aine pääsiäisen leivonnaisiin. Perinteinen pääsiäisherkku on pohjimmiltaan imelletty ruismallaspuuro, ja se sopii sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin.

Kotimaan uutiset

Mämmi jakaa voimakkaasti kansaa. Toiset syövät sitä mielellään, toiset eivät koskisi siihen pitkällä tikullakaan. Mämmiä onkin syöty muinoin päretikuilla, kun muuta ruokaa syötiin puulusikoilla.

Suuressa osassa Suomea mämmi on melko uusi tuttavuus. Tätä vanhaa paastonajan ja erityisesti pitkänperjantain ruokaa on syöty Lounais-Suomessa jo 1200-luvulla, mutta Pohjois-Suomeen mämmi on levinnyt vasta 1930-luvulla, kun lehdet, kirjat ja kotitalousneuvonta ovat yleistyneet.

Mämmi valmistetaan vedestä, ruisjauhoista ja ruismaltaista. Mämmimaltaat taas valmistetaan rukiinjyvistä, joita liotetaan, idätetään, kuivatetaan ja sitten jauhetaan. Mämmiä imelletään, keitetään ja paistetaan. Vanhassa sanonnassakin sanotaan, että ken keitetyn paistaa, se makean maistaa. Nykyään sanontaan voisi lisätä, että ken mämmistä leivonnaisia valmistaa, se vasta makean maistaakin!

Seuraavat ohjeet ovat peräisin Ahmed Ladarsin Mämmi-kirjasta.

Mämmitikut

150 g mämmiä

2 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

2 rkl öljyä

Lisää jauhot mämmiin vähitellen.

Lisää öljy ja vaivaa hyvin.

Anna taikinan levätä noin puoli tuntia.

Jaa taikina 15 osaa ja pyörittele ne noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.

Paista tikut 200 asteessa 15 minuuttia.

Napostele tikkuja sellaisenaan tai dippaa.

Mascarpone-kääretorttu

Pohja:

250 g mämmiä

2 munaa

50 g voita

1 dl kaakaojauhetta

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

300 g tuorejuustoa

200 g mascarponea

1,5 dl sokeria

Sekoita kaikki pohjataikinan aineet keskenään.

Kaada uunipellille ja paista 190 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita tuorejuusto, sokeri ja mascarpone hyvin.

Levitä täyte pohjalle, kääri rullalle ja ripottele tomusokeria päälle.

Mämmitryffelit

700 g mämmiä

400 g maitosuklaata

50 g tummaa suklaata

1 dl kuivattua mansikkaa

Lämmitä mämmiä mikrossa, että se notkistuu. Sulata maitosuklaa ja tumma suklaa ja sekoita se mämmin kanssa.

Lisää pieneksi leikatut mansikkapalat ja sekoita massa hyvin.

Anna tryffelimassan jäähtyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Muotoile tryffelit kahden teelusikan avulla palloiksi.

Pyörittele tryffeleitä sulatetussa suklaassa ja jäähdytä jääkaapissa.

Lähteet: YLE Kainuu / Hanne Kinnunen

Lue seuraavaksi