Dilma Rousseff vannoi presidentinvalan Brasiliassa

Brasilian ensimmäinen naispresidentti, Dilma Rousseff, on vannonut presidentinvalansa. Rousseff oli edeltäjänsä, supersuositun Luis Inacio Lula da Silvan ehdokas. Ohjelmapuheessaan hän lupasi pitää Brasilian talouskasvussa ja remontoida maan verotusjärjestelmän.

Ulkomaat
Brasilian presidentti Dilma Rousseff
Brasilian presidentti Dilma RousseffEVN

Virkaanastujaisiin maan pääkaupunkiin Brasiliaan oli saapunut kymmeniätuhansia Rousseffin kannattajia, jotka kuitenkin näkivät suosikkinsa vain vilaukselta, koska voimakas sade esti paraatiajon avoautossa läpi pääkaupungin.

Rousseff nousi brasilialaisten tietoisuuteen ja presidenttiehdokkaaksi vuosi sitten, jolloin hän oli vielä presidentin kansliapäällikkö. Omaa poliittista uraa hänellä ei ollut, ellei siksi lasketa toimimista opiskelija-ajan marxilaisvallankumouksellisena Brasilian sotilasdiktatuurin aikana.

Talousmahdin kasvun vaatimukset painavat

Rousseff saa johtaakseen Latinalaisen Amerikan suurimman talousmahdin, jota hänen edeltäjänsä Lula da Silva johti karismaattisesti ja tuloksekkaasti kahdeksan vuotta eli kaksi kautta. Lula sai vähennettyä Brasilian köyhyyttä, vauhditettua talouskasvua ja kasvatettua Brasilian painoarvoa maailmanpolitiikassa.

"Rautarouvaksi" Lulan kansliapäälikkönä oppinut Rousseff saa kuitenkin haasteikseen Brasilian infrastruktuurin parantamisen, turvallisuuskysymykset ja koulutuksen kehittämisen. Brasilia on koko ajan nousu-uralla ja tavallisen kansan olot paranevat, joten Rousseffilla ei ole varaa päästää tätä suuntaa muuttumaan.

Lähteet: AP, AFP