Kalske: Vaalirahasotkuista pian syyteratkaisut

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske lupaa, että vaalirahasotkujen syyteharkinnat valmistuvat kevään aikana. Vaalirahoitukseen liittyvän rikostutkinnan kohteena on kaikkiaan kuusi nykyistä tai entistä kansanedustajaa - joukossa myös entinen pääministeri.

Kotimaa
Jorma Kalske
YLE
Jorma Kalske
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske lupaa, että vaalirahasotkujen syyteharkinnat valmistuvat kevään aikana. Suomessa kirjoitetaan nyt uutta poliittista historiaa, sillä vaalirahoitukseen liittyvän rikostutkinnan kohteena on kaikkiaan kuusi entistä tai nykyistä kansanedustajaa - joukossa myös entinen pääministeri.

Suomessa kirjoitetaan nyt uutta poliittista historiaa: kaikkiaan kuusi näkyvää parlamentaarikkoa on joutunut rikostutkintaan epäselvien vaalirahoituskuvioidensa takia.

Se, joutuuko entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) valtakunnanoikeuteen, ratkeaa eduskunnassa lähiviikkoina.

Viittä muuta - nykyistä ja entistä - kansanedustajaa koskevat syyteharkinnat valmistuvat kevään kuluessa.

Kansallisen itsetutkiskelun paikka

Vaalirahoitusta koskevaa rikostutkintaa ja syyteharkintaa johtaa valtakunnansyyttäjänvirasto. Syyteharkintaan on valjastettu kahdeksan kihlakunnansyyttäjää ja neljä valtionsyyttäjää.

Syyttäjäkonetta ohjaa ja koordinoi apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Kalske kertoo YLE Uutisille, että vaalirahoitusta koskevat syyteratkaisut valmistuvat ennen kesää.

- Jokunen osakokonaisuus on vielä poliisitutkinnassa, mutta alkaneen talven aikana syyteratkaisut on tarkoitus tehdä.

Kalske sanoo, että Suomen poliittisen järjestelmän rahoitusmekanismit eivät ole kaikilta osin olleet kehuttavassa kunnossa.

- Puoluejärjestelmien rahoituksen tasolla ei varmastikaan ole suurta syytä tyytyväisyyteen. Kyllä tässä on kansallisen itsetutkiskelun paikka.

Poliitikkoja kahdessa ryppäässä

Kalske ei suostu keskustelemaan yksittäisiä kansanedustajia koskevista rikostutkinnoista.

Julkisuuteen tulleista sirpaletiedoista voi kuitenkin päätellä yhtä ja toista. Kansanedustajien osalta kyse on karkeasti yleistäen tästä:

  • Keskustan poliitikot ovat ryvettyneet Raha-automaattiyhdistyksen ja Nuorisosäätiön rahaliikenteessä. Ex-pääministeri Matti Vanhanen, kansanedustaja Antti Kaikkonen ja ex-kansanedustaja Jukka Vihriälä.
  • Kokoomuslaisia puolestaan epäillään turhan kitkattomista suhteista nyt jo konkurssin tehneisiin Nova-liikemiehiin. Kansanedustajat Ilkka Kanerva, Marja Tiura ja Sampsa Kataja.

Ei vaalipaineita

Kevään eduskuntavaalit eivät oikeuslaitosta ahdista.

- Kyllä me lähdemme siitä, että käsittelemme rikosoikeudelliset asiat siinä järjestyksessä ja sillä perusteellisuudella mitä asiat itse vaativat.

- Emme me voi lähteä vaalien paineessa tekemään ratkaisuja ja priorisointeja.

Eli syyteratkaisuja - syytteitä tai syyttämättäjättämisiä - voi ropista vaikka vaaliviikolla?

- No, kyllä, apulaisvaltakunnansyyttäjä huokaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä