1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä määräsi Tupolev-154B -koneet lentokieltoon toistaiseksi

Venäjällä on pantu lentokieltoon Tupolev-154B-tyypin matkustajakoneet, joista yksi paloi ja räjähti lauantaina Surgutin lentokentällä Länsi-Siperiassa. Onnettomuuskoneen mustat laatikot on löydetty. Kolme ihmistä kuoli ja 43 vammautui onnettomuudessa.

Ulkomaat
Räjähtäneen koneen kappaleita ja paloautoja lentokentällä
Tupolevin kappaleita Surgutin kentällä.EVN

Tu-154-matkustajakoneessa oli kaikkiaan 134 ihmistä. Koneessa oli muun muassa suosittu venäläinen popyhtye Na-Na, mutta sen jäsenet eivät loukkaantuneet.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan loukkaantuneista yli 30 oli sunnuntaina päivällä edelleen sairaalassa.

Onnettomuuden tutkinta on käynnissä. Tutkimuskomission edustajan mukaan tutkittavana on useita vaihtoehtoja, muun muassa laiminlyötiinkö turvallisuus- ja muita määräyksiä.

Venäjän liikenneturvallisuusvirasto ilmoitti sunnuntaina, että kaikki 154B-version koneet pannaan välittömästi lentokieltoon siihen saakka kunnes Surgutin onnettomuuden syy selviää. Koneen 154B-versio otettiin käyttöön 1975. Toistaiseksi ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka monta B-version konetta on edelleen liikenteessä.

Useita onnettomuuksia vuosikymmenten varrella

Tyypille on sattunut useita tuhoisia onnettomuuksia ja monia läheltä-piti -tilanteita, joissa onnettomuudelta on vältytty vain tuurilla.

Konetta ovat viime vuosina käyttäneet vain pienemmät alueelliset yhtiöt ja yhtiöt muutamissa entisissä neuvostotasavalloissa. Myös useat afrikkalaiset ja aasialaiset lentoyhtiöt ovat liikennöineet TU-154:llä. Venäjän johtavalla lentoyhtiöllä Aeroflotilla ei enää ole käytössä kyseistä tyyppiä.

Konetyypin uudemman, M-version, onnettomuudessa Smolenskin lähellä Venäjällä viime huhtikuussa kuoli muun muassa Puolan presidentti Lech Kaczynski. Koneen B-versio tuli tuotantoon 1975 ja M-versio 1984.

Surgutista Moskovaan lähdössä ollut kone oli rullaamassa kiitoradalla, kun sen moottori syttyi palamaan. Myöhemmin koko kone räjähti ja liekit levisivät laajalle alueelle. Suurin osa koneessa olleista ehdittiin evakuoida ennen räjähdystä.

Lähteet: AP, Itar-Tass, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi