Lämpökamera etsii vetoiset nurkat

Kylmät säät ovat lisänneet talojen lämpökamerakuvauksia parin viime talven aikana. Pakkaset ovat paljastaneet uusista taloista muun muassa rakennusvirheiden aiheuttamia vuotokohtia.

lämpökamerat
Mitä tummempi kuva, sitä kylmempi nurkka. Tässä tapauksessa sisällä oli miinusasteita.YLE / Kimmo Gustafsson

Lämpökamerakuvauksella etsitään nämä vuotokohdat ja tietoa käytetään apuna syyn selvittämisessä, sekä pohjana korjaussuunnitelmissa.

Maskulainen Antti Pajula on yksi ensimmäisiä sertifikoitua lämpökuvaajia Suomessa. Hänet oli kutsuttu kuvaamaan Saloon vuonna 2006 valmistunutta 110 neliön rivitaloasuntoa.

Kamera kertoo saman, minkä talon asukkaat ovat tunteneet varpaissaan. Seinistä puuttui eristeitä. Hanna Tulosen mukaan he ovatkin joutuneet miettimään muun muassa sänkyjen paikkoja.

- Lisäksi sähkölasku on näihin neliöiden nähden iso. Sekin oli yksi syy tehdä tutkimus.

Tulonen kertoo, että tilanne on sama muissa rivitaloyhtiön neljässä asunnossa. He olivat ottaneet yhteyttä tavarantarkastajaan, joka kehotti tekemään lämpökamerakuvauksen.

- Mutu-tuntumalta on vaikea lähteä viemään asiaa eteenpäin. Nyt saamme raportin, jolla voimme mennä vakuutusyhtiölle ja saamme korjaajat tänne, Tulonen kertoo.

Lämpökamerakuvaus voi maksaa satoja euroja, mutta Tulosen mukaan se kannattaa.

Kiire näkyy kylminä nurkkina

Pajulan tutkimuksissa Tulosen asunnosta löytyi nurkkia, joissa talon sisäpuolellakin oli miinusasteita.

- Sanotaan, että joskus 1800 -luvulla kissan maitokuppi saattoi jäätyä sisällä, mutta ei tänä päivänä sellaista saisi tapahtua. Runkopuun alla on selkeä vuoto, selvä rakennusvirhe.

Hänen mukaansa lämpökameratutkimukissa löytyvät vuodot johtuvat 98 prosenttisesti huolimattomuudesta, välinpitämättömyydestä tai huonosta ohjeistuksesta. Vain kaksi prosenttia menee suunnittelun virheen piikkiin.

- Se johtuu tästä hirvittävästä kiireestä mikä rakennusalalla oli, Pajula toteaa.

Rakentajat eivät välttämättä pidä tästä tulkinnasta, mutta Pajulan mukaan kukaan mukaan ei näitä virheitä ole taloon ollut tekemässä.

- Rakennusmääräyksessä on, että seinän pitää olla tiivis ja kun tässäkin rakennuksessa on hallittu lämmöntalteen otto ilmastoinnissa, niin ei silloin lattiasta kuulu tulla korvausilmaa.

Pajula on laskenut kuvanneensa reilun kymmenen vuoden aikana reilut 3000 asuntoa. Alkuvuosina kameramiestä vierastettiin, mutta nykyään isot rakennusfirmatkin käyttävät laadunvalvontaan lämpökamerakuvausta.

Kuvauksia enemmän jo rakennusvaiheessa

Tämän vuoden alusta lämpökamerakuvauksia on vaadittu tehtäväksi jo etukäteen joka viidenteen valmistuvaan asuntoon.

Lämmön eristämiseen on muutenkin tullut tiukennuksia viimeisen parin vuoden aikana. Lämmöneristeen paksuus seinässä on noussut 125 - 150 millistä 200 - 250 milliin, kertoo rakennesuunnittelija Risto Karjalainen Narmaplan Oystä.

- Ilmastonlämpenemisen takia nämä ratkaisut on tehty. Meidän pitää säästää energiasta.

Karjalaisen mukaan määräyksiä noudatetaan, vaikka kylmiä nurkkia löytyy virheiden vuoksi. Rakennesuunnittelija kehottaakin tee-se-itse-miehiä kuin kaikkia muitakin noudattamaan eristeiden tekijän määräyksiä.

Toimivalla eristyksellä saa Karjalaisen mukaan jopa aikaiseksi 50 prosentin säästön lämmityksessä.

...

Lähteet: YLE Turku