Painokelvoton huumori ruokkii Jopen ja Madon ystävyyttä

Mitä yhteistä on Jope Ruonansuulla ja Mato Valtosella? Paljonkin, sillä kummallakin on verissä outo huumorintaju, musiikki sekä rakkaus viihteen tekemiseen. Ei siis ihme, että nämä kaksi miestä ovat parhaat kaverukset.

Mato Valtonen

Jope Ruonansuu ja Mato Valtonen kohtasivat ensimmäiset kerran 80-luvulla Sleepy Sleepersin nauhoituksissa. Sen jälkeen heidän polkunsa ovat kohdanneet monta kertaa. Ystävyydeksi miesten välit syvenivät radiossa esitetyn Pullakuskit-ohjelman myötä, joka yhdisti heitä muutaman vuoden ajan 80- ja 90-lukujen taitteessa.

Kummallakin miehistä on värikäs menneisyys, johon on kuulunut lukuisten onnistumisten lisäksi myös paljon vaikeita hetkiä. Mato Valtonen on kokenut taloudellisen romahtamisen konkurssin myötä. Jopen elämää on varjostanut alkoholismi. Molemmat miehet ovat kokeneet kovia, mutta ystävyys on säilynyt ja syventynyt vuosikymmenten ajan.

- Ei mene viikkoakaan ettei soiteltaisi toisillemme. Minä ajan työmatkojani usein Heinolan ohi. Aina pitää soittaa lupa viralliselta valvojalta Jopelta, että saanhan rajat ylittää. Toistaiseksi hän on vielä luvat myöntänyt ja kahvillekin kutsunut lähes joka kerta, naureskelee Mato.

- Harvassa on sellaiset vanhan liiton kunnon rääväsuut, kuten Mato. Ei sellaisia ole montaakaan kaverina, toteaa Jope.

Räävittömät puhelut ja tekstiviestit

Kuin yhdestä suusta Jope ja Mato toteavat, että sielunsukulaisen löytäminen kaveriksi ei ole helppo juttu. Hyvän ystävyyden mittarina miehet pitävät sitä, että toisilleen voi naljailla joskus rajuinkin sanakääntein.

- Meidän puhelut yleensä alkaa täysin painokelvottomasti. Haukumme toisemme pystyyn alkajaisiksi. Sukupuoliset suuntautumiset ja kaikki kaivetaan siinä esiin, mutta se on vain veljellinen tapa tervehtiä, kertoo Mato.

- Vaimolla meni kyllä hetken aikaa tajuta mistä on kyse, kun näytin sille yhden Maton lähettämän tekstiviestin, joka oli hirveän räävitön. Vaimo ihmetteli, mikä sitä Matoa vaivaa, komppaa Jope.

Hyvä kaveri on luovuuden lähde

Jope ja Mato ovat miehiä, joita kumpaakin on ohjannut luova hulluus työnteossa. Luovien ihmisten suurin pelko on usein ideoiden tyrehtyminen, mutta Jope ja Mato ovat oppineet juttujen keksimisen yhteistyönä.

- Olemme oppineet yllyttämään toisiamme, toteaa Mato.

- Jatkuvasti heittelemme ideoita ilmoille ja pallottelemme niitä toisillamme, sillä tavalla ne jalostuvat, koska sen pallon saa yleensä karvaisempana takaisin. Ne vitsit ovat yhteistä omaisuutta ja niitä saa hyödyntää, lisää Jope.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen