Vanha kaivo kaipaa huoltoa

Hellekesän ja vähäsateisen syksyn seurauksena pohjavesi on alhaalla. Kaivonhuoltajilla on riittänyt töitä, kun alhaalla oleva pohjavesi on lisännyt tarvetta kaivojen kunnostamiseen.

Kuva: Arja Lento / YLE

Maaseudulla asukkaat ovat usein oman kaivon varassa. Huoli veden riittävyydestä onkin suuri silloin, kun pohjavesi on alhaalla. Aina ei tarvita kokonaan uutta kaivoa, vaan nykyisen kaivon kunnostaminenkin voi tuoda kaivatun avun.

Jos vanhan rengaskaivon pohja on pitkään huoltamatta, se saattaa tiivistyä niin, ettei vesi pääse siitä läpi. Kaivon pohjan elvyttämiseen saattavatkin riittää ruoppaaminen ja hiekkaaminen. Kaivoa voi myös syventää veden virtaamisen lisäämiseksi.

Kaivonhuoltajakaan ei saa pohjavettä nousemaan ylemmäs. Huoltotyöt ovatkin painottuneet kaivojen syventämiseen. Syvimmillään on tehty 1,5 metrin kaivuja. Kun vesi virtaa paremmin, myös veden maku- ja värihaitat poistuvat

Kuntotarkastaja Timo Sulka Vesikaivohuolto Vipestä Sysmästä kertoo, että rengaskaivo on saatettu rakentaa alusta pitäen väärin.

- Kaivon paikka voi olla väärä, kunnollinen suodatus puuttuu alimman renkaan ympäriltä, routasuojaukset puuttuvat, renkaat on laitettu väärin päin ja kaivon kansisto on puutteellinen.

Rengaskaivoja pitää huoltaa säännöllisesti, noin neljän-viiden vuoden välein. Turvallisuussyistä huoltoon tarvitaan kaksi ihmistä, muisuttaa kuntotarkastastaja Timo Sulka.