1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Smedsin näkemys Karamazovin veljeksistä valmistuu Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen

Teatteriohjaaja Kristian Smeds työstää esitystä Karamazovin veljeksistä virolaisten teatteriopiskelijoiden kanssa. Neljän työpajan aikana valmistetaan Dostojevskin romaaniin perustuva näytelmä, joka esitetään ensi vuonna ensin Tallinnassa ja sitten Turussa. Parhaillaan ryhmä harjoittelee Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksessa.

Smedsin Karamazovin veljekset syntyy neljässä työpajassa, joista seuraava järjestetään Tampereella 17.4. otsikolla "Punk and Paper Building". Kuva: Smeds Ensemble

Pitkä tulkinta Dostojevskista

Tampereen yliopiston teatterimonttuun rahdataan valtavia kärryllisiä tyhjiä pahvilaatikoita. Ne ovat osa Kristian Smedsin ohjaamaa Von Krahl teatterin ja Viljandin kulttuuriakatemian työpajaa. Harjoituksissa pahvilaatikoista on tarkoitus rakentaa kaupunki, myös pesäpallomailoilla on oma osuutensa.

Kyse on kolmannesta Karamazov-työpajasta. Jokaisen työskentelyperiodin esitetään yleisölle avoin esitys, mutta lopullinen näytelmä valmistuu vasta kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011. Näytelmä nähdään ensin Tallinnassa ja sitten Turussa. Kristian Smeds paljastaa, millainen Karamazow-tulkinta on valmisteilla:

- Pitkä! Materiaalia tuntuu tulevan. Markkinointilauseiksi voisin heittää "kiihkeä ja raikas" ja "paha ja pyhä", Smeds virnistää.

Esityksen taustalla on Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljekset -romaani, jossa jylläävät toisaalta pyhyys ja toisaalta ihmisen alhaiset puolet, taustoittaa ohjaaja.

- Karamazovilaiseen luonteeseen kuuluvat uskonto, jumala ja hyvyys sekä kateus, irstaus ja murhanhimo.

Vuorovaikutteista yhteistyötä

Kristian Smeds kertoo kokevansa tärkeäksi sen, että tekijöinä ovat nuoren polven näyttelijät.

- On ollut uskomattoman hienoa työskennellä näiden vähän päälle parikymppisten virolaisten näyttelijöiden kanssa. He imevät tietoa minulta ja minä heiltä. Yhteistyö on vuorovaikutteista, Smeds hehkuttaa.

Viljandin kulttuuriakatemian kolmannen vuosikurssin teatteriopiskelijat kertovat, että työpajatyylinen työskentely Kristian Smedsin kanssa tarjoaa opiskelijoille vapautta. Ei tarvitse olla sidottuna rooliin tai vuorosanoihin, vaan voi keskittyä näyttelemiseen kokonaisvaltaisesti.

Näyttelijäopiskelija Jim Ashilevi kertoo, että vapaus on erityisen tärkeää nuorelle näyttelijälle, jolla on vielä kyky leikkiä.

- Uran kehittyessä leikkimielisyys saattaa kadota ja sen tilalle tulee virheiden tekemisen pelko. Kristian opettaa meitä unohtamaan pelkomme ja heittäytymään kaikkeen tekemiseen täydestä sydämestä, Ashilevi selittää.