Norsunluurannikon Gbagboa taivutellaan astumaan syrjään

Neljän Afrikan maan johtajat yrittävät taivutella Norsunluurannikon presidenttinä itseään pitävää Laurent Gbagboa eroamaan. Gbagbo on aiemmin kieltäytynyt väistymästä presidentin paikalta.

Ulkomaat
Laurent Gbabo pitää puhetta vaalitilaisuudessa.
Norsunluurannikon presidentti Laurent Gbagbo puhui vaalitilaisuudessa Abidjanissa lokakuussa 2010.Nic Bothma / EPA

Kenian pääministeri Raila Odinga saapui tänään Afrikan unionin edustajana neuvottelemaan Gbagbon kanssa. Talousjärjestö Ecowasin edustajina neuvotteluihin osallistuvat Beninin, Sierra Leonen ja Kap Verden presidentit. Tavoitteena on löytää valtakiistaan rauhanomainen ratkaisu.

BBC:n mukaan presidentit tarjoaisivat Laurent Gbagbolle armahdusta eli hän ei joutuisi syytteisiin. Lähteen mukaan Gbagbolle luvattaisiin mahdollisesti myös, ettei hänen varallisuuttaan jäädytetä vallasta poistumisen jälkeen.

Gbagbo sanoi aiemmin vastustavansa Afrikan johtajien vaatimuksia, joiden mukaan hänen tulisi väistyä presidentin paikalta.

Kansainvälinen yhteisö pitää Norsunluurannikon marraskuisten presidentinvaalien voittajana Alassane Ouattaraa. Kuitenkin myös Gbagbo on julistautunut vaalien voittajaksi ja kieltäytynyt eroamasta tehtävästä.

Presidentin virkaan tarrautuneen Gbagbon edustaja sanoo, että Gbagbo ei suostu lähtemään tehtävästään. Asiantuntijat pelkäävät tilanteen kärjistyvän sisällissodaksi.

YK:n mukaan noin 200 ihmistä on surmattu tai kadonnut kuukauden aikana. Suurin osa uhreista on ollut Alassane Ouattaran kannattajia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP