Unkari puolustelee uutta lehdistölakia

Unkarin hallitus kiistää vuoden alussa voimaan astuneeseen lehdistölakiin ulkomailla kohdistetun arvostelun. Laki on hallituksen mukaan linjassa EU-säädösten kanssa. Arvostelu perustuu sen mielestä pohjaa vailla oleviin syytöksiin.

Ulkomaat
Unkarin pääministeri Viktor Orban.
Unkarin pääministeri Viktor Orban.Olivier Hoslet / EPA

Unkarin hallitus sanoo, että se on edelleen sitoutunut lehdistön vapauteen ja että laki voidaan antaa EU:n tarkastettavaksi. Unkari on myös tarjoutunut keskustelemaan lain sisällöstä sitä arvostelleen Etyjin kanssa.

Lehdistölain mukaan vastikään perustettu viestintävirasto saa valvottavakseen koko Unkarin julkisen tiedonvälityksen. Virasto voi langettaa viestimille sakkoja, jos niiden uutisointi ei ole tasapuolista. Valtaapitävä Fidez-puolue on miehittänyt viraston johtajanpaikat omilla edustajillaan.

Unkarilaiset tiedotusvälineet ja useat ulkomaat ovat arvostelleet lakia ankarasti sananvapauden rajoittamisesta.

Unkarin varapääministeri Tibor Navracsics sanoo tänään Magyar Hirlap -lehden haastattelussa, että lakia voidaan muuttaa, jos se osoittautuu käytännössä ongelmalliseksi. Unkarin pääministeri Viktor Orban on tähän asti sanonut jyrkästi vastustavansa lain muuttamista millään tavalla.

Lähteet: Reuters