1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan kulttuuripääkaupunki

2011 tuo kirkkoon kuvataiteen, tanssin, musiikin ja teatterin

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on vahvasti mukana Turun kulttuuripääkaupunkivuodessa 2011. Kirkolla on Turku 2011 -ohjelmassa kolme suurhanketta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki
Turun Tuomiokirkko ja ravintola Pinella.
Jouni Koutonen / Yle

Kulttuuripääkaupunkivuosi tuo uudella tavalla kuvataiteen, tanssin, musiikin ja teatterin kirkkoon.

- Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 näyttää myös sen, että kirkko on keskellä kaupunkia ja vahva osa suomalaista kulttuurielämää, sanoo kulttuuripääkaupunkihankkeista Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä vastaava projektisihteeri Jaana Rantala.

Pääsiäisen ilo ja Viimeinen ehtoollinen

Kulttuuripääkaupunkivuoden suursatsaus on pääsiäiseen 2011 sijoittuva kaksiosainen pääsiäistapahtuma Pääsiäisen ilo – Easter Joy. Se sisältää kaksi osaa, joista ensimmäinen on Felix Mendelssohnin säveltämä Matteuspassio. Turussa konepaja Logomossa maaliskuussa esitettävää teosta ei ole aiemmin nähty Suomessa. Pääsiäistapahtuman toinen osa on pääsiäisenä 2011 Turun tuomiokirkossa esitettävä C.H. Graunin Pääsiäisoratorio.

Huhti-heinäkuun ajan Turun tuomiokirkossa nähdään Viimeinen ehtoollinen, joka tuo tanssiteoksen ja taidenäyttelyn yhdistävän teoksen Suomen kansallispyhättöön. Taidenäyttely koostuu modernin taiteen, muun muassa Andy Warholin tulkinnoista viimeisestä ehtoollisesta. Turkulainen Tanssiteatteri Eri puolestaan ammentaa teemasta tanssiteoksen virolaisen säveltäjä Arvo Pärtin säveliin.

Turku on kirkkohistoriallisesti merkittävä paikka

Kulttuuripääkaupunkiohjelmaan liittyy myös Koroinen – Turun syntysija. Siinä historia ja nykyaika kohtaavat draamallisin keinoin Koroisten alueella. Esityksissä nostetaan esiin Koroisten merkitys Suomen kulttuuri- ja kirkkohistoriassa.

- Suomalaisen kulttuurin juuret ovat Turussa ja Turussa ovat myös suomalaisen kirkkohistorian juuret. Turun tuomiokirkko on luterilaisen kansankirkon arkkipiispan kirkko ja kansallispyhättö, se on vihitty tuomiokirkoksi jo vuonna 1300. Yhdistämällä rohkeasti mennyttä ja tulevaa, seurakuntayhtymä ottaa vahvan roolin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmassa, sanoo Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón.

Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman lisäksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä nostaa kulttuuripääkaupunkivuonna esiin kirkkoarkkitehtuurin ja hautausmaat, avaa kirkkojen ovet ympärivuorokautisesti ainakin joissakin Turun ja Kaarinan kirkoissa sekä järjestää kulttuurifoorumin Turussa lokakuussa 2010 ja kansainvälisen seminaarin vuonna 2011.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi