Haitaripaini korkkasi Logomon

Haitaripaini-esitykset ottavat varaslähdön Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011. Torstaina ohjelmassa oli teoksen ensi-ilta VR:n vanhassa konepajassa. Samalla Logomoksi ristitty tila otettiin ensi kertaa kulttuurikäyttöön.

harmonikka
Haitaripainia Kimmo Pohjosen johdolla Logomossa.
Pauliina Mäkinen / Turku 2011

Esiintyjinä ovat Kimmo Pohjosen Yhden Miehen Painiorkesteri sekä Suomen Painiliiton avulla koottu, urheilijoista muodostuva painiryhmä.

Haitaripainin musiikki on osin ennakkoon sävellettyä ja osin painiottelun elävään dramaturgiaan pohjautuvaa improvisaatiota. Musiikki johdattaa tapahtumia, luo tilanteita ja rakentaa tunnelmia.

Musiikki pelasti urheilulta

Muusikot hokevat usein vitsaillen, että musiikki on pelastanut heidät urheilulta. Kimmo Pohjosen kohdallakin kävi näin.

- Minustahan piti alun perin tulla lentopalloilija, eli musiikki aikanaan pelasti minut urheilulta, Kimmo Pohjonen virnistää.

Nyt hän on kuitenkin sekaantunut urheiluun, vaikkakin musiikin kautta.

- Olen ikään kuin palannut juurilleni. Sitä ei moni suomalainen tiedä, että Suomessa on ollut käsittämättömän hieno perinne, jossa painimiseen on liittynyt haitarin soitto. Seurojentalon ahtaalla lavalle on viety painimatto. Haitaristi on soittanut ja paini on jatkunut useita tunteja, Pohjonen kertoo kansallisperinteestä.

Aikanaan haitarin soitolla on painin yhteydessä ollut viihteellinen arvo, mutta se on ollut myös käytännöllistä.

- Kyllä sillä on myös peitelty piereskelyn ääniä, Pohjonen paljastaa.

Vuosien valmistelu

Kimmo Pohjonen innostui heti haitaripainiajatuksesta kuultuaan tästä suomalaisesta perinteestä.

Hanke oli Pohjoselle vuosien harkinnan tulos. Yleensä hän tekee projektinsa hyvin nopealla aikataululla.

- En ole oikeastaan mitään projektia pelännyt niin paljon kuin tätä. Tässä meni vuosia saada tämä käytännön tasolle ja siihen vaiheeseen, että alettiin kysellä painijoita mukaan. Ajattelin, että painijat ovat karskia suoraselkäistä porukkaa ja he nauraisivat, kun haitaristi tulisi kyselemään jotain tällaista. Sitten kuitenkin löytyi kymmenen loistavaa painijaa.

Katsojan suuntaan haitaripainiesityksestä sinkoutuu valtava määrä energiaa. Alle 50-vuotiaat eivät tällaiseen ole törmänneet koskaan.

- Myös ne yli viisikymppiset, jotka joskus seurojen talolla ovat nähneet haitarin säestämää painia, saavat tästä jotain uutta. Kyllä se melkoinen energiapläjäys tulee olemaan.

Itse kulttuuripääkaupunkivuoden Haitaripaini-projekti keskittyy Taistelu 2011 -suurteoksen ympärille, joka esitetään Paavo Nurmen Stadionilla. Spektaakkelin ohjaa Kari Heiskanen.

Esitykset Turun Logomossa (Köydenpunojankatu 14) torstaina 22.4., perjantaina 23.4., lauantaina 24.4. ja sunnuntaina 25.4.2010 klo 21.00.

Helsingin Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1) torstaina 13.5., perjantaina 14.5., lauantaina 15.5. ja sunnuntaina 16.5.2010

Tampereella elokuussa 2010 (tarkka esityspaikka ja -ajat vahvistuvat myöhemmin)

Lähteet: YLE Turku