1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulppaanit

Ensimmäiset kulttuuritulppaanit istutettiin

Turun Runeberginpuistoon istutettiin tiistaina ensimmäiset Tulipa Aboa Turku -tulppaanit kulttuuripääkaupunkivuotta varten. Varta vasten Turulle kehitetty tulppaani kastettiin kevään puutarhamessuilla kulttuuripääkaupungin tunnuskukaksi.

tulppaanit
Tulppaaneja istutetaan.
Puutarhaneuvos Arno Kasvi vahtii ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell istuttaa.YLE / Jorma Tuominen

Hollannista saapuneiden sipulien istuttamisen aloittivat puutarhaneuvos Arno Kasvin johdolla kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón.

Kukkasipulit istutettiin nyt, jotta tulppaanit puhkeavat keväällä kulttuuripääkaupungin tunnusvärin mukaiseen oranssiin kukkaloistoon. Sipulipussin kyljessä lupaillaan, että kukkaan tulppaanit puhkeavat huhti-kesäkuussa.

- Tämä on vähän kuin synnyttämisen kanssa eli laskettu aika on aika oikein. Jos istutat sen syyskuussa, niin kukat tulevat kuukautta aikaisemmin kuin lokakuussa istutetuista, puutarhaneuvos Jarmo Suominen kertoo.

Hän uskoo uutuuslajikkeen juurtuvan hyvin Liljan patsaan kupeeseen.

- Paikka on otollinen ja maaperä on hyvä. Vettä nämä kyllä kaipaavat. Kyllä nämä varmaan ovat ensimmäisiä Turku-tulppaaneja, jotka ensi keväänä puhkeavat. Helakan oransseja ja kauniita. Varmasti väri, joka erottuu, Suominen arvelee.

Satojatuhansia sipuleita Turkuun

Turun Viherliikelaitos istuttaa myöhemmin syksyllä yli 20 000 Tulipa Aboa Turku -sipulia kaupungin puistoihin, jokirantaan ja virastojen eteen. Turku 2011 -säätiö lunastaa tuhat juhlasipulipussillista jaettavaksi erilaissa sidosryhmätilaisuuksissa, muun muassa Turkulaiset-näyttelyn Suomen-kiertueella.

Loput 200 000 tilatusta tulppaanisipulista myydään kolmessa puutarhaliikkeessä turkulaisten omille pihoille istutettaviksi. Puolet niistä on jo varattu kaupunginosaseurojen ja omakotiyhdistysten kautta.

Kaupunki on hankkinut lähes kaikki Hollannissa kehitetyn uuden tulppaanilajikkeen sipulit.

- Merkit, jotka ovat tulppaanin ensitaipaleella havaittu, näyttävät siltä, että se on äärimmäisen kestävä. Se on kapeakasvuinen, ja sen voi istuttaa suhteellisen lähelle toisiaan. Istutussyvyys on noin 4 kertaa sipulin koon verran.

Tulipa Aboa Turku -tulppaanilajike on ollut esillä Hollannissa puutarhamarkkinoilla ja leikkokukkana.

- Terve, suuri ja virusvapaa lajike. Siinä näyttää olevan ohut kuori, että se menee vaikka vähän myöhemminkin istuttaisi, kehuu puolestaan puutarhaneuvos Arno Kasvi.

Tulipa Aboa Turku -tulppaani on myös Turku 2011 -pihakilpailun tunnus ja yksi arvostelukriteereistä. Pihakilpailu on osa vuoden kulttuuripääkaupungin ohjelmaa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi