1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tipaton tammikuu

Lounaishämäläiset nenänvalkaisuviikot haastavat pohtimaan viinankäyttöä

Jos työnantajasi pyytäisi osallistumaan tipattomuuteen, mitä vastaisit? Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä on haastanut lounaishämäläiset kunnat tipattomaan tammikuuhun. Kutsuun vastataan innokkaasti etenkin Forssassa.

tipaton tammikuu
mies sulkee viinipullon

Kuntayhtymä kutsuu kuntien työyhteisöjä mukaan kilpailuun, jossa palkintoina on lahjakortteja. Kilpailuun osallistujan pitää olla juomatta alkoholia tämä kuukausi.

Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän psykiatrian ylilääkäri Sirpa Lindroos sanoo, että tipattoman tammikuun vaikutukset eivät välttämättä vielä näy yhdessä kuukaudessa.

- Jos on kuukauden juomatta ja on käyttänyt alkoholia ennenkin, niin siinä ajassa lähinnä havahtuu miettimään omaa alkoholinkäyttöään, sen vaikutuksia omaan itseen, terveyteen sekä läheisiin, lapsiin ja puolisoon.

Tipaton tammikuu on saanut monen lounaishämäläisen vannomaan raittiuden nimiin tämän kuukauden ajan. Vähentämisen varaa on, sillä alkoholin kulutus oli Forssassa huikeat 13 litraa puhdasta alkoholia asukasta kohden vuodessa vuonna 2009.

Pelkästään Forssasta raittiuskampanjaan osallistuu kymmenen joukkuetta, yhteensä viitisenkymmentä ihmistä. Mukaan lähteneitä mietitytti ainoastaan se, että aloite kampanjaan osallistumisesta tuli työnantajalta, kertoo Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki.

- Kyllähän tämä on Suomessa tiedossa oleva vanha perinne, mutta toisaalta kun työnantaja lähestyy ja pyytää osallistumaan tipattomaan tammikuuhun, niin se on jo uudempaa toimintakulttuuria.

- Tämä on varmastikin herättänyt ajatuksia siitä, että mitä seuraa, jos en lähde, tai mitä seuraa, jos lähden, mutta aika innokkaasti kuitenkin on lähdetty mukaan, kertoo Marjamäki.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi