1. yle.fi
  2. Uutiset

Jope 30-vuotiskiertueelle

Imitaattori, laulaja, viihdyttäjä, Jope Ruonansuu on 46-vuotias, mutta on ollut alalla jo kolme vuosikymmentä. Kemiläislähtöinen kansansuosikki valmistautuu 30-vuotisjuhlakonserttisarjaansa, joka kiertää Suomea tammikuun alussa.

imitaattorit
Jope Ruonansuu jaksaa viihdyttää ja naurattaa kansaa.
Jope Ruonansuu jaksaa viihdyttää ja naurattaa kansaa.YLE / Hanski Kinnunen

Kemissä Jope esiintyy tammikuun 9. päivänä ja Jopen vieraana on Sakari Kuosmanen. Kymmenen vuotta sitten 20-vuotis juhlakiertue jäi järjestämättä, koska taiteilijan terveys ei sitä sallinut. Nyt kunto on kova ja henki hyvä. Jouluaikaa Jope yritti rauhoittaa työkiireitä, mutta töitäkin on riittänyt.

- Olin joulun alla pari viikkoa Kanarialla. Siellä tein kuusi keikkaa ja muutamat Suomen keikat päälle. Ihmisillä oli "lomamaisempi" tunnelma Kanarialla. Varmaan se oli auringon vaikutusta, sanoo Jope Ruonansuu.

Taiteilijan ura alkoi melko tasan 30 vuotta sitten eli joulukuun 5. päivä 1980 oli Kemissä tikkakerhon pikkujouluissa. Jopen vanhin veli oli kerhon puheenjohtaja ja hän pyysi esiintymään. Jope oli16-vuotias ja oli harjoitellut kotona.

- Imitoin Niilo Tarvajärveä, Ahti Karjalaista, Spedeä, M.A. Nummisen lauluja ja vähän Juiceakin. Se oli imitaatiokeikka tai paremminkin laulavan imitaattorin setti. Myöhemmin on stad up -puoli tullut mukaan, kertoo Ruonansuu kertoo.

Ensimmäinen keikka kesti tunnin ja palkkio 300 markkaa, joka oli nuorelle miehelle suuri raha.

Suvun perintöä

Huulen heitto on ollut Ruonansuilla suvussa ja yhteinen harrastus. Jope on pienestä pitäen soittanut kitaraa, joten musiikki tuli mukaan luontevasti.

- Olin käynyt jo koulubändin kanssa esiintymässä. Ehkä siitä Jukka-veljelle tuli ajatus, että kyllä minut voi laittaa esiintymään tikkakerhon pikkujouluissa, muistelee Ruonansuu.

Imitaatio on ollut Jope Ruonansuun harrastus jo pikkupojasta saakka. Se on ollut ikään kuin luonnostaan.

- Imitaatio oli kova juttu siihen aikaan. Olin ihan pienestä asti imitoinut jotain naapureita ja sukulaisia. Olin vallaton pikku poika, joka oli joka paikassa rääväsuuna matkimassa. Imitaatio tuli sitä kautta elämääni, sanoo Ruonansuu.

Seuraavaa keikkaa oli viikon päästä tikkakerhon pikkujousta. Yleisössä oli Kemin ELMU:n eli Elävän musiikin yhdistyksen ihmisiä.

- He ajattelivat varmaan, että tuohan ihan hullu jätkä. Hänet pitää saada heidän pikkujouluun esiintymään.

Ensimmäinen keikka Kemin ulkopuolella oli Ravintola Hartsuherrassa Rovaniemellä. Vuonna 1983 oli Jopen ensimmäinen esiintyminen televisiossa Klaustrofobia-ohjelmassa.

Lähteet: Yle Lahti

Lue seuraavaksi