Strip aerobicissa karisevat epävarmuudet - eivät vaatteet

Yökerhoviihteeseen pohjautuvat liikuntamuodot ovat rantautuneet pysyvästi suuresta maailmasta myös Suomeen. Strip aerobicissa yhdistyvät itsevarmuus ja halu tanssia.

aerobic
Tanssitunneille ei tarvitse tulla vakavin mielin, vaan tärkeintä on tehdä oman kehon ja mielen mukaan.
Tanssitunneille ei tarvitse tulla vakavin mielin, vaan tärkeintä on tehdä oman kehon ja mielen mukaan.Heidi Himmelä / Yle

- Se oli tuo nimi, joka veti puoleensa. Kävimme netistä katsomassa aikaisemmin, että eihän siellä lähde vaatteet pois tai mitään vastaavaa, kun kyseessä oli kuitenkin strip aerobic. Mutta tosi kivaa oli.

- Raskasta tää on, jos tekee liikkeet oikein, mutta myös hauskaa, jos panostaa ja tuo oman lisänsä tähän.

- Heittäytyminen tässä kiinnostaa eniten. Ollaan käyty täällä pienellä kaveriporukalla ja pukeudutaan välillä teeman mukaisesti. Se on kaikista hauskinta.

Strip aerobic herättää lähinnä positiivisia kommentteja kävijöiltä. Nimensä vuoksi liikuntamuoto herättää aluksi ennakkoluuloja. Turun Elixian liikuntaohjaaja Emmi Tiermaksen mukaan kyselijöitä riittää aina.

- Laji on kuitenkin jazz-tanssin perusliikkeisiin perustuvaa tanssillista aerobicia, jossa vaatteet eivät vähene, vaan liikkeitä tehdään voimatangon kanssa.

Hurtilla huumorilla kohti oman kehon hallintaa

Monelle tutumpi tangon ympärille keskittyvä tankotanssi eroaa kuitenkin hieman sisarestaan strip aerobicista.

- Tankotanssissa on kiinteä tanko, johon kiivetään ja siinä tehdään erilaisia liikkeitä sekä ollaan aika paljon irti lattiasta. Strip aerobicissa taas on voimatanko, jota itse pidetään pystyssä siinä lattialla. Tämä kehittää keskivartalon hallintaa, Tiermas kertoo.

Maailmalla strip aerobic -tunnit ovat herättäneet huomiota sillä, että kävijät pukeutuvat rohkeasti, yökerhoviihdeperinteen mukaisesti. Tiermaksen mukaan Turussa ollaan hillitympiä.

- Kyllähän sitä asiaan ja henkeen kuuluvaa pukeutumista näkyy, mutta ei tunneille ihan pikkuhepenissä tulla.

- Pääasiallisesti ihmiset tulevat jumppaamaan, eli sellaisilla vaatteilla tullaan, joiden kanssa pystyy tekemään tehokkaan tunnin. Tosin kyllä se lisää tunnin fiilistä, kun näkee, että joku on laittautunut.

Tanssiohjelmat herättävät halun liikkua

Tuntien suosion syyksi Tiermas uskoo television tanssikilpailujen lisäksi Hollywood-tähtien innostuksen lajia kohtaan.

- Ihmiset näkevät kuinka rankkaa työtä se tosiasiassa on. Vaikkei itse tähtäisikään sinne huipulle, niin esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta keskusteltaessa mainitaan usein se, kuinka paljon osallistujien paino on pudonnut harjoitusten myötä. Sellainenkin on varmasti lisännyt kiinnostusta.

Euroopassa street-lajien suosiolla on myös vaikutuksensa tanssitunteihin.

- Ei se ole enää sellaista nuokkarimeininkiä, jossa pojat menevät löysissä vaatteissa vetämään breakdancea jonnekin nurkkaan. Siitä on tullut ihan arvostettu laji, jota treenataan täällä Suomessakin ihan kansainvälisellä tasolla ahkerasti.

Tiermaksen mukaan strip aerobic voi päinvastoin jopa lisätä naisellisuutta.

- Ainakin laji lisää oman kehon hallintaa, mikä saattaa taas lisätä itsetietoisuutta ja rohkeutta olla naisellinen. Ehkä myös halu pukeutua naisellisemmin lisääntyy, varsinkin jos on ollut vaikka epävarmuutta siitä, kuinka pienen topin voi päälle laittaa.

- Fakta kuitenkin on, että oman kehon tiedostaminen tuo itsevarmuutta jokaiselle, Tiermas toteaa.

Lähteet: YLE Turku / Heidi Himmelä